Џудас прист

Из Википедије, слободне енциклопедије
Judas Priest
Џудас прист уживо у Илиноису
Џудас прист уживо у Илиноису
Подаци
Место Уједињено Краљевство Бирмингем, Велика Британија
Жанр хеви метал, спид метал, хард рок, пауер метал
Активни период 1969. - данас
Издавачка кућа Сони
Чланови
Роб Халфорд
Глен Типтон
К. К. Даунинг
Ијан Хил
Скот Травис
Веб-сајт judaspriest.com

Џудас прист (енгл. Judas Priest - Јудин свештеник) је хеви метал бенд који су 1969. у Бирмингему у Енглеској основали Кенет „К. К.“ Даунинг и Ијан Хил. Стандардни састав бенда чине вокалиста Роб Халфорд, гитаристе К. К. Даунинг и Глен Типтон и Ијан Хил на бас гитари.

Историја[уреди]

Све почиње 1969. у Бирмингему када певач Алан Аткинс и басиста Бруно Стапенхил одлуче основати хард рок бенд. Име групе проналазе у наслову песме Боба Дилана The Ballad Of Frankie Lee and Judas Priest. Почиње потрага за остатком састава, па тестирају гитаристу К. К. Даунинга који у на првој аудицији одбијен. Године 1970. стартна постава групе се разилази, али се Аткинс и Даунинг поново срећу да би основали нову групу. K. K. Даунинг у то време свира у групи Фрајт заједно са басистом Ијаном Хилом и бубњаром Џоном Елисом. Аткинс добија место певача у групи која потом мења име у Џудас прист.

Касније на Аткинсово место долази Роб Халфорд, бивши позоришни инжењер расвете. Група, коју су сачињавали гитаристи К. К. Даунинг и Глен Типтон, басиста Ијан Хил и бубњар Џон Хинч, издаје 1974. први албум под називом Rocka Rolla. На релативно слабо продаваном албуму издвојиле су се композиције Rocka Rolla и Cheater. Након две године излази Sad Wings Of Destiny, нешто зрелији албум са израженијим хард рок стилом и са каснијим хитовима The Ripper и Victim of Changes. Године 1977. и 1978. излазе Sin After Sin и Hell Bent For Leather (или Killing Machine). Тек Stained Class 1978. открива „тешкометалну“ оријентацију групе. Након тога нижу се проблеми са саставом чланова. 1979. издају први албум уживо Unleashed in the East. Након тог успеха 1980. излази British Steel као део новог таласа британског хевиметала (New Wave Of British Heavy Metal). Са албума су се издвојиле композиције Breaking The Law, Metal Gods и Grinder. У периоду 1981. - 1982. излазе Point Of Entry и Screaming For Vengeance многим хитовима. Даље следи и Defenders Of The Faith. Између 1984. и 1990. излазе Turbo и Ram It Down, као и један албум уживо. У то време завладала је некаква ситуација без иницијативе у бенду, а то се сигурно треба повезати са случајем подсвесне поруке и суђењем којег чланови бенда трпе. Бенд се ипак буди доласком бубњара Скота Трејвиса и издавањем Painkiller-а. Бенд ту постиже невероватан и најсавршенији дотад хеви метал звук.

1992. је била једна од најгорих година за бенд. Вођа и певач Роб Халфорд објављује да више не жели радити са бендом, те тиме шокира своје фанове и свој бенд. Почињу кружити гласине да ће се бенд распасти. Халфорд у међувремену има солистичке пројекте са неколико својих бендова (Two, Fight, Halford) и издаје пар добрих албума.

1995. бенд почиње објављивати чланке у магазинима за новог пјевача. Одговор је огроман: на хиљаде писама из целог света занима се за замену Халфорда. Џудас Прист након дуге потраге добија новог вокалисту. Име му је Тим „Рипер“ Оунс. Он је у бенд ушао као њихов фан, а и сам надимак је узео од имена његове омиљене песме The Ripper. Он тада заједно с бендом снима албуме Jugulator, Live Meltdown, Demolition и Live In London са много различитијим призвуком од пређашњих радова, али ништа од тога не доводи бенд на онај ниво од раније.

Међу фановима најтраженије постаје поновно окупљање Халфорда са старом екипом. 2003. договорен је прелазак Оунса у Ајсд Еарт, док се Халфорд враћа у Judas Priest. Одмах почиње рад на новом албуму Angel of Retribution који најстарији хеви метал бенд након Блек сабата враћа поновно у живот.

Случај подсвесне поруке[уреди]

1990, бенд је био увучен у правну акцију након оптужбе да су чланови били одговорни за покушаје самоубистава двојице младића из Неваде 1985. (један је погинуо на месту након што се упуцао у главу сачмарицом, док је други претрпео тешке озледе главе да би преминуо три године након догађаја). Тужиоци су тврдили како је подсвесна порука „уради то“ (енг. do it) била убачена у песму Better by You Better Than Me (са албума Stained Class) која је била узрок покушаја самоубиства. Оптужба је касније одбачена, након што је бенд истакнуо ако се песма пусти уназад, те ако се некоме каже како се у њој чује порука, звучаће као да она заиста постоји. У телевизијском интервјуу чланови групе су коментарисали како ако су хтели да убаце подсвесну заповед, убиство њихових обожаватеља било би противпродуктивно, и радије би преферисали убацивање заповеди „купи више наших албума“.

Састав[уреди]

Тренутни састав[уреди]

Бивши чланови[уреди]

Гостујући чланови[уреди]

Дискографија[уреди]

Албум Painkiller

Утицај на стил[уреди]

Бендови као Ајрон мејден, Металика, Мегадет, Меновор, Мерсифул фејт, Веном, Слејер, Чилдрен оф Бодом, Докен, Хеловин, Јудоксиз, Стратоваријус, Ајсд ерт, Појзон, Напалм дет, Дрим тијатер и Пантера наводе да је група Џудас прист утицала на њихов звук, технику и имиџ.

Спољашње везе[уреди]


 
Џудас прист
Jpcross.JPG
Албуми
Рока рола - Sad Wings Of Destiny - Sin After Sin - Stained Class - Killing Machine - Unleashed in the East - British Steel - Point of Entry - Screaming for Vengeance - Defenders of the Faith - Turbo - Priest...Live! - Ram It Down - Painkiller - Metal Works '73-'93 - Jugulator - Live Meltdown - Demolition - Live in London - Electric Eye - Angel of Retribution - Rising In The East
Чланови бенда
Роб Халфорд - Глен Типтон - К.К. Даунинг - Јан Хил - Скот Трејвис