Блек сабат

Из Википедије, слободне енциклопедије
Блек Сабат у Штутгарту 16. децембра 1999: Гизер Батлер, Ози Озборн, Тони Ајоми и Бил Ворд.

Блек Сабат (енгл. Black Sabbath) је хеви метал група из Енглеске. Групу су у Бирмингему 1969. године основали гитариста Тони Ајоми, басиста Гизер Батлер, певач Ози Озборн и бубњар Бил Ворд. Од тада су се чланови групе често мењали, сем Тонија Ајомија који је остао стални члан. Почели су 1968. године под именом Earth и свирали хеви блуз рок, увевши јаке и тешке окултне и хорор тонове са јаким звуком гитаре. Поред окултних и хорор тема, компоновали су и песме које се баве друштвеним проблемима, политичком корупцијом, апокалиптичким пророчанствима о страхотама рата, опасностима наркоманије.

Озборнова тешка зависност од дроге је довела до његовог отпуштања из групе 1979. године, након чега је започео веома успешну соло каријеру, продавши више од 100 милиона албума. Њега је заменио бивши певач групе Rainbow, Рони Џејмс Дио. Након пар албума са Диом на вокалима, кроз групу пролази доста музичара, укључујући певаче Ијана Гилана, Глена Хјуза, Реј Гилена и Тони Мартина, као и више чланова Deep Purple и Rainbow. Године 1992. Ајоми и Батлер су са Диом и бубњарем Вини Аписом снимили албум Dehumanizer. Оригинална постава са Озборном се поново ујединила 1997. године и снимила концертни албум Reunion. У јануару 2013. Блек Сабат (са Бред Вилком за бубњевима уместо Ворда) је објавио издавање новог албума, под називом 13.

Блек Сабат се сматрају пионирима хеви метала. Са албумима, попут Paranoid из 1970. су помогли дефинисање жанра. Од стране МТВ-ја су проглашени најбољим хеви метал бендом свих времена, док се на листи канала ВХ1, "100 највећих уметника хард рока" налазе на другом месту иза Led Zeppelin. Магазин Ролинг Стон их је сврстао међу 100 највећих уметника свих времена. У Сједињеним Америчким Државама су продали преко 15 милиона плоча, а у целом свету преко 70 милиона. Black Sabbath су 2005. у Великој Британији уврштени у Музичку кућу славних, а 2006. у Рокенрол кућу славних.

Историја[уреди]

Оснивање и рани дани (1968–69)[уреди]

Гитариста Тони Ајоми и бубњар Бил Ворд су након распада свог првог бенда 1968. године, настојали да формирају хеви блуз рок групу у Астону, који се налази у околини Бирмингема. Придружили су им се басиста Гизер Батлер и певач Ози Озборн који су заједно свирали у бенду Rare Breed. Нова група се звала The Polka Tulk Blues Band (по јевтином бренду пудера који је Озборн видео у мајчином купатилу). Чланови бенда су такође били и гитариста Џими Филипс, као и саксофониста Алан "Акер" Кларк. Бенд прво скраћује име у Polka Tulk, а затим га мења у Earth (које се Озборну није допало). Групу напуштају Филипс и Кларк. Под овим именом снимају неколико демо песама које је написао Норман Хајнес: "The Rebel", "Song for Jim", и "When I Came Down". Демо под називом "Песма за Џима" је повезан са Џимом Симпсоном. Наиме, Џим Симпсон је био менаџер бендова Bakerloo Blues Line и Tea & Symphony. Такође је свирао трубу у групи Locomotive. Пошто је у то време отворио нови паб по имену Henry's Blues House понудио је групи Earth пар свирки. Публика је добро прихватила групу, па је Симпсон пристао да им буде менаџер.

Децембра 1968, Ајоми напрасно напушта Earth, да би се придружио групи Jethro Tull.

Спољашње везе[уреди]