Пређи на садржај

Корисник:Zoki1981/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Огњен Живковић[уреди | уреди извор]

Најмлађа особа која је покорила Килиманџаро[уреди | уреди извор]

Огњен Живковић

Огњен Живковић (рођен 13. августа 2017. у Крагујевцу ) је планинар и авантуриста који је стекао међународно признање као најмлађа особа која је успешно покорила Килиманџаро[1][2], највишу планину Африке. Његово изузетно постигнуће изазвало је светску пажњу, истичући његову одлучност, авантуристчки дух и изузетно јаку везу са његовим оцем, Зораном Живковићем[3][4][5][6].

Рани живот и инспирација[уреди | уреди извор]

Путовање Огњена Живковића у свет планинарења почело је веома рано у његовој трећој години. Рођен 2017. у Србији , Огњен је упознат са чудима природе и авантуре од стране свог оца, Зорана Живковића, искусног доктора медицине и стручњака у разним областима медицине. Његов рани контакт са причама великих истраживача и авантуриста, у споју са управљањем његовог оца, запалио је искру радости и одлучности у младом Огњену.

Освајање Килиманџара[уреди | уреди извор]

Огњен Живковић са члановима експедиције и својим оцем Зораном на врху Ухуру

У августу 2023. године, са само пет година, Огњен Живковић се упустио у монументалну експедицију да се попне на Килиманџаро. Заједно са својим оцем и посвећеним тимом експедиције, пратили су Машаме руту , познату по изазовном терену и прелепим панорамама. Успон и спуст им су требали шест дана напорног ходања. Врхунац њиховог путовања постигнута је 6. августа 2023. године[7], тачно у 6:30 ујутро, када је Огњен тријумфално стао на врху Ухуру, највишој тачки Килиманџара, налазећи се на 5.895 метара изнад нивоа мора као најмлађа особа kоја се попела на Килиманџаро.

Наслеђе и будући подухвати[уреди | уреди извор]

Са чистом одлучношћу и неуступачком подршком свог оца, Огњен је победио изазове и постао најмлађа особа која је постигла ово изузетно постигнуће. Огњенов успех одјекивао је широм света, истичући његову издржљивост, храброст и неуздрживи дух. Његов излазак на врх Ухуру био је не само лично постигнуће, већ и доказ о потенцијалу људске одлучности и јакој вези између оца и сина. Ово постигнуће наглашава потенцијал младих да сањају велико и премашју границе.

Планинарски сертификати о успешном освајању Килиманџара за Огњена и његовог оца Зорана

Након успелог планинарења, Огњен је добио планинарски сертификат од Националног парка Килиманџаро, потврђујући његов историјски успех. Сертификат, са његовим именом, означава Огњена Живковића као најмлађу особу која је покорила Килиманџаро и стала на његов највиши врх. Изузетно путовање Огњена Живковића служи као надахнуће људима свих узраста, показујући да одлучност и јака воља могу довести до изузетних постигнућа. Његова прича описује дух авантуре, истрајности и тежње ка сновима. Веза Огњена са природом, вођство његовог оца и његов неустрашив дух поставили су нови стандард у свету планинарења.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Whitman, Mark (2022-08-23). „Youngest Person To Climb Kilimanjaro (Official Records)”. www.climbkilimanjaroguide.com (на језику: енглески). Приступљено 2023-08-30. 
  2. ^ TranquilKilimanjaro (2023-08-31). „How 5 year old, Ognjen Živković became the youngest person to climb Kilimanjaro against all odds”. Tranquil Kilimanjaro (на језику: енглески). Приступљено 2023-09-01. 
  3. ^ Лабус, Светлана. „RTS :: Zanimljivosti :: Ognjen je sa pet godina pokorio Kilimandžaro i postavio svetski rekord”. www.rts.rs. Приступљено 2023-08-30. 
  4. ^ Парезановић, Предраг. „NAJMLAĐI PLANINAR KOJI JE OSVOJIO VRH KILIMANDŽARA Mali Šumadinac Ognjen Živković - Svetski rekorder, a ima samo pet godina”. alo (на језику: српски). Приступљено 2023-08-30. 
  5. ^ Vuksanović, Gordana (2023-08-24). „NAJMLAĐI VLADAR AFRIKE Ognjen (5) iz Srbije osvojio vrh Kilimandžara i postavio svetski rekord: "Svet je čuo za nas, konstantno smo isticali simbole naše zemlje". Blic.rs (на језику: српски). Приступљено 2023-08-30. 
  6. ^ Сораић, Наталија (2023-08-09). „Šumadinac Ogi (5) je najmlađi osvajač Kilimandžara na svetu! Majka u ispovesti za Telegraf: "On je dete čudo". Telegraf.rs (на језику: српски). Приступљено 2023-08-30. 
  7. ^ Rotharmel, Anna (2023-08-21). „World Record on Tanzania’s Kilimanjaro… with Tanzania Specialist”. EN - Tanzania Specialist (на језику: енглески). Приступљено 2023-08-30.