Крв за крв

Из Википедије, слободне енциклопедије
Крв за крв
Bloodinbloodout poster.jpg
Крв за крв
Изворни наслов Blood In, Blood Out
Жанр драма
Режија Тејлор Хакфорд
Главне улоге Дејмијан Чапа, Бенџамин Брет, Џеси Борего
Година 1993.
Трајање 190 минута
Земља САД
Језик енглески, шпански
IMDb веза

Крв за крв (енгл. Blood In, Blood Out) је амерички филм из 1993. Тема филма је прича о три рођака из мексичког предграђа Лос Анђелеса и покрива период од 1972. до средине 1980-их. Микло (Дејмијан Чапа), Пако (Бенџамин Брет) и Круз (Џеси Борего) су као тинејџери били чланови уличне банде Ватос локос („Луди момци“), а различите животне околности промениле су њихов однос и њихове животе заувек. Филм је сниман на различитим локацијама у мексичким предграђима Лос Анђелеса и у калифорнијском државном затвору Сан Квентин, а његов буџет се процењује на 35 милиона долара.

Радња[уреди]

Микло је тинејџер из етнички мешовите породице који напушта свог оца и враћа се код мајке у мексичко предграђе Источни Лос Анђелес. Тамо се повеже са рођацима Паком и Крузом, члановима уличне банде „Ватос локос“, са којима је одрастао. Пако је бивши боксер и проблематичан тинејџер у сталном сукобу са ауторитетима, а Круз уметничка душа са сликарским талентом. Због свог мешовитог порекла и физичког изгледа (светла кожа и плава коса и очи), Микло се бори са неприхватањем и сталним неповерењем од стране свог новог друштва и стално мора да се доказује.

Applications-multimedia.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Након оружаног сукоба са ривалском бандом „Трес пунтос“, Круз је тешко повређен, а Микло и Пако су умешани у убиство. Тај трагични догађај раздвојио је њихове животе и судбине заувек. Круз се споро опоравља од тешке повреде кичме, Пако одлази у војску како би избегао затворску казну због саучесништва у убиству, а Микло је на издржавању вишегодишње казне у затвору „Сан Квентин“, где се упознаје са суровим и насилним условима затворског живота и поново бори за своје место у расно подељеној затворској популацији, праћен неповерењем у мексичким круговима због своје светле пути.

Током наредних година, Круз постаје признати уметник, али и хероински зависник због јаких болова од старе повреде. Пако након изласка из војске гради каријеру у полицији и постаје запажени детектив у Одељењу за наркотике. У затвору, Микло успева да задобије поверење вође мексичке затворске банде „Ла онда“ чији је мото „Крв за улаз, крв за излаз“ (чланство се стиче убиством, а престаје тек сопственом смрћу) и постаје њен члан. Десет година након догађаја који им је раздвојио животе, Микло излази на условну слободу и три пријатеља из детињства се поново сусрећу, али у различитим животним улогама и на различитим странама.

Награде[уреди]

  • Најбоља режија, Међународни филмски фестивал у Токију 1993.

Улоге[уреди]

Улога Глумац
Микло Велка Дејмијан Чапа
Пако Агилар Бенџамин Брет
Круз Канделарија Џеси Борего

Спољашње везе[уреди]