Курилска острва

С Википедије, слободне енциклопедије
Курилска острва у северозападном Пацифику
Курилска острва и историјске границе Русије и Јапана

Курилска острва (рус. Кури́льские острова́, јап. 千島列島) су вулкански архипелаг у руској Сахалинској области. Простиру се дужином од 1.300 километара од јапанског острва Хокаидо до полуострва Камчатка, раздвајајући Охотско море од северозападног Пацифика. Овом архипелагу припада 56 острва и више стена. На њему постоји 39 активних вулкана.

Површина острва је 10.355 km². Највиши врх је вулкан Алаид (2339 метара) на острву Атласов. Овај вулкан је у облику готово савршене купе.

На Курилским острвима живи око 16.700 људи (попис 2002). Већина се бави рибарством. Највећи град Курилских острва је Јужно-Курилск (око 5.750 житеља 2002) на острву Кунашир.

Највећа острва (од севера ка југу): Шумшу, Атласов, Парамушир, Онекотан, Шиашкотан, Симушир, Уруп, Итуруп, Кунашир, Шикотан. Највеће је острво Итуруп са 3200 km².

Историја[уреди | уреди извор]

Острва су у прошлости била под влашћу Русије и Јапана (види историјску мапу), док их је после Другог светског рата све заузела Црвена армија и припојила Совјетском Савезу. Јапан је у дипломатском спору са Русијом јер сматра да му припадају острва: Итуруп, Кунашир, Шикотан и још неколико мањих острва.

У децембру 2016. године, Русија и Јапан су се сагласили да заједнички користе Курилска острва.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]