Лајта

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Лајта
Leitha Pitten Schwarza.JPG
Лајта на ушћу река Питен и Шварц
KarteEinspeisnach.jpg
Слив
Опште информације
Дужина 182 km
Слив Црноморски
Водоток
Извор Бечки басен, Аустрија
В. извора 1.100 m
Ушће Дунав код Мошонмађаровара, Мађарска
Географске карактеристике
Држава/е  Аустрија Мађарска
Насеља Винер Нојштат

Лајта (немачки: Leitha, мађарски: Lajta) је заједничка река Аустрије и Мађарске.

Реку Лајту формирају две реке: Шварца (немачки: Schwarza) и Питен (немачки: Pitten). Обе реке извиру у Бечком базену у Аустрији.

У делу тока између аустријских градова Ебенфирт (немачки: Ebenfürth), Лајтапродерсдорф (немачки: Leithaprodersdorf), и градова Брук на Лајти (немачки: Bruck an der Leitha), и Гатендорфа (немачки: Gattendorf), низводније, река формира границу између Доње Аустрије и Бургенланда. То је уједно била стара Аустријско-угарска граница до 1921. године.

Данашњи гранични део Лајте је код града Никелсдорфа (немачки: Nickelsdorf), а цео даљи ток је кроз Мађарску. Лита се улива у Дунав код града Мошонмађаровара.

Историјски значај[уреди]

После 1867. и раздвајања Хабзбуршке Монархије на Аустријско царство и Краљевину Мађарску, чиме је створена Аустро-угарска, израз Транслајтанија (што значи: „преко Лајте“) је постао синоним за Мађарску. Цислајтанија („са ове стране Лајте“) је имала значење саме Аустрије, док се иста реч користила и за Галицију и Буковину иако су са оне стране Лајте (источно од Мађарске), али су припадале аустријском делу монархије.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Координате: 47°44′12″N 16°13′49″E / 47.73667° СГШ; 16.23028° ИГД / 47.73667; 16.23028