Пређи на садржај

Легат Атеље Петра Лубарде

С Википедије, слободне енциклопедије
Легат „Атеље Петра Лубарде”
Легат Петра Лубарде у Београду
Оснивање2004.
ЛокацијаБеоград
 СР Југославија
ВрстаЛегат
ДиректорФилип Брусић
Веб-сајтhttp://www.kucalegata.org/

Легат „Атеље Петра Лубарде” је репрезентативна збирка материјалних и културних добара које је дародавац, који је припадао генерацији ликовних стваралаца која је допринела формирању модерног српског и југословенског сликарства средином 20 века, легирао граду Београду, смештена у простору зграда у Иличићевој бр. 1, која је власништви града Београда, а која је уметнику доживотно била додељена на коришћење. О овом легату данас бригу води Кућа легата из Београда.[1]

Живот и каријера дародавца[уреди | уреди извор]

Петар Лубарда је био један од најзначајнијих уметника који је својим стваралаштвом обележио и одредио токове сликарства друге половине 20. века, у Србији, бившој Југославији и шире. Био је сликар модерниста, јаке стваралачка снага и одлучног израза којим је себи одредио значајно место међу најдаровитије и најутицајније уметнике.

Актуелан у свом стваралаштву он је перманентно настаојао да се уклопи и не заостаје ни мало за савремене европске и светске токове. Захваљујући великом сликарском дару и савременим стваралачким духом: „велики Петар својим делом променио судбину југословенског сликарства после Другог светског рата.”

Стварачлачки дух и лични утицај Петара Лубарда, не само у сликарству у коме је доминирао, већ и у другим областима југословенског уметничког стваралаштва, непрестано је тежио изласка из „културе у затвореном друштву”.

За живота Лубарда је имао више од 50 самосталних изложби и учествовао је на око 350 колективних изложби широм света.

Историјат легата[уреди | уреди извор]

Са супругом Вером, Лубарда је усељен у Репрезентативна вилу на Дедињу, у Иличићевој улици, у близини Титове резиденције, 1957. године на анегдотски начин, као „парадигма једног минулог комунистичког времена”.

Кућа легата из Београда легат је примила, уз недостатак уметничких дела и других предмета, у јако лошем стању, јер су зграда и затечени предмети били девастирани и угрожени услед вишегодишњег немара и небриге.

У кући у Иличићевој улици у моменту уласка у посед, надлежна комисија, пронашла је 24 дела, која припадају легату, док су 33 слике нестале. Такође су откривене још 23 слике, међу којима и Лубардине, које су припадале Лубардиној супрузи Вери, као и 250 цртежа.

Након интервенције надлежних из Куће легата и градских служби у периоду од 2008. до 2011. године пописан је и конзервиран целокупан ликовни материјал, намештај и део архивске грађе (писма, белешке, скице, лична документа, фотографије, калкови и др).

О легату[уреди | уреди извор]

Легат „Атеље Петра Лубарде” – чини кућа,[а] у којој је сликар живео и стварао до своје смрти као корисник а не власник простора, тако да легат практично чине сва његова уметничка дела и све личне ствари, које је он оставио граду Београду. Легат тренутно чине, после смрти Лубардине супруге 2008. године, следећи затечени предмети материјалне културе у Иличићевој бр. 1, у Београду:

 • 24 слике,
Косовски бој (1953), једна је од слика у сталној поставци легата
 • 292 цртежа и графика,
 • намештај,
 • двокрилна врата у приземљу, на чијим су стаклима Лубардини цртежи,
 • архивска и рукописна грађа,
 • део библиотеке
 • лични предмети уметника.[3]

Атељеа Петра Лубарде, чини неколико функционалних целина, у којима се по етажама налази:

 • У приземљу и на првом спрату, галеријски простор, радионица и посебно обезбеђен депо, који је, према правилима, смештен у средишњем делу зграде. Веранди зграде претворена је и у њој је одређено место и за грамофон,[б], радио и телевизор на коме ће се све време емитовати снимљена архивска грађа.
 • У подруму, мали музејски кафе, гардероба, простор за изложбе „гостујућих уметника” и сала за пројекције.
 • У поткровљу, адаптирани канцеларијски простор за запослене.

Стална поставка[уреди | уреди извор]

У сталној поставци легата приказане су не само неке од значајнијих Лубардиних слика; „Човека и звер”, „Косовски бој”, „Велико слово”, „Ламенто за песника”, већ и графике, цртежи, употребни предмети и амбијент у коме је сликар стварао и живео.

Радно време[уреди | уреди извор]

Куће легата је за редовне посете отворена од уторка до недеље од 10:00 до 17:00 часова, а 31. децембар и 6. јануар од 10:00 до 15:00 часова

Понедељком и 1, 2, 7. јануар, Кућа легата је затворен за посетиоце.

Напомена[уреди | уреди извор]

 1. ^ Кућа Атеље Петра Лубарде је у власништво града Београда.
 2. ^ Овај грамофон је Лубарда својевремено купио у Лондону.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

 1. ^ „Kuća Legata”. Kuca Legata, 2014. Приступљено 25. 3. 2017. 
 2. ^ Пурешевић, Данијела. „Арт зона: Легат Петра Лубарде”. РТС Београд, 23. март 2015. Приступљено 26. 3. 2017. 
 3. ^ „Petar Lubarda U:Kuća Legata”. Kuca Legata, 2014. Архивирано из оригинала 11. 03. 2017. г. Приступљено 25. 3. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]