Лимбусни знак

С Википедије, слободне енциклопедије
Лимбусни знак
Шематски приказ људског ока
Класификација и спољашњи ресурси
Специјалностофталмологија, интерна медицина

Лимбусни знак који се користи у офталмологији означава прстен дистрофичних калцификација у облику „млечног замућење“ ( или абнормалне бела боје) на лимбусу рожњаче.

Релевантна анатомија[уреди | уреди извор]

Лимбус рожњаче анатомска је граница између рожњаче и склере (белог дела очне јабучице). Лимбални прстен је видљив тамни прстен око шаренице ока састављен од затамњених подручја рожњаче. Лимбус који садржи лимбалне матичне ћелије у својим палисадама могу бити погођен раком или аниридијом (проблем у развоју), између осталог.

Етиопатогенеза[уреди | уреди извор]

Око је један од анатомски најсложенијих региона тела и често се системске болести манифестују у оку. Понекад ове офталмолошке манифестације претходе другим системским манифестацијама. Рожњача је танак прозирни омотач ока око које се може видети лимбусни знак који се јавља на граница између рожњаче и склере или лимбусу рожњаче или дела ока у коме се у анатомском смислу рожњача (предњи/центар) спаја са склером (бели део ока).

Иако се сматра се да је лимбусни знак узрокован повећаном концентрацијом калцијума у крви, он остаје и након што се концентрација калцијум фосфата врати у нормалу.[1][2]

Дијагноза[уреди | уреди извор]

Дијагноза лимбусног знака поставља се на исти начин као дијагноза лука око рожњаче визуелним прегледом биомикроскопом (прорезна лампа). Међутим дијагноза лимбусног знака (наслаге калцијума у ​​рожњачи), може се помешати са луком око рожњаче (депозита липида који се појављују као прстенови на спољашњем делу рожњаче).[3]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Orient, Dr. Jane M. (2011). Amazon Sapira's Art & Science of Bedside Diagnosis (Kindle Edition) Lippincott Williams & Wilkins. Retrieved January 7, 2012.
  2. ^ Edwards, Mark E. (2008). Geriatric physical diagnosis: a guide to observation and assessment. McFarland & Company. p. 96. Retrieved January 7, 2012.
  3. ^ Munjal, Akul; Kaufman, Evan J. (2023), Arcus Senilis, StatPearls Publishing, PMID 32119257, Приступљено 2023-06-14 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).