Портал:Хемија

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Хемија на српској википедији

Chemistry general.png

Овај портал направљен је за википедисте које занима хемија. Овде можете наћи линкове ка најинтересантнијим темама и новостима из хемије.

Хемија је наука која се бави проучавањем закона, по којима се атоми спајају у стабилне структуре повезане хемијским везама, као и променама једних једињења у друга. Хемија се такође бави проучавањем разних особина супстанције које непосредно потичу од њене атомске грађе.

Хемија и физика се међусобно преплићу и често је веома тешко прецизно одредити где се завршава једне наука и почиње друга. Сличан проблем се јавља на прелазу хемије и биологије.

Уколико желиш да мењаш ову страну пређи овде.

Периодни систем елемената

H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Uut Fl Uup Lv Uus Uuo
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr

Низови елемената у периодном систему
Алкални метали Земноалкални метали Лантаноиди Актиноиди Прелазни метали
Слаби метали Металоиди Неметали Халогени Племенити гасови

Реакција месеца

Прва од укупно четири оксидативно-редукционе реакције приликом Кребсовог циклуса је добијање кетоглутарата. Оксидативна декарбоксилација изоцитрата је катализована ензимом изоцитрат-дехидрогеназа:

Ketoglutarat.jpg

Међукорак ове трансформације је оксалосукцинат, иначе нестабилна β - киселина, која приликом реаговања са ензимом, губи CO2 и формира кетоглутарат. Ова реакција Кребсовог циклуса је веома важна, јер брзина ове реакције и самим тим брзина стварања α - кетоглутарата, одређује свеукупну брзину циклуса.

Чланак месеца

Хемија проучава састав, структуру и особине материје, као и промене кроз које она прође током хемијских реакција.

Хемија је природна и експериментална наука. Бави се проучавањем грађе, особина и промена супстанци као и проучавањем закона по којима се те промене дешавају. Класично се издваја четири поља у хемији, мада постоји далеко већи број уско специјализованих грана хемије и то: општа хемија, неорганска хемија, органска хемија и биохемија. Хемија је једна од елементарних наука, поред математике блиска је и: физици, биологији, фармацији, медицини. У многим пословима као и у свакодневном животу заступљена је хемија.

Хемија заузима централно место међу природним наукама. Између осталог, бави се и молекулима, њиховом структуром, особинама и трансформацијама, и принципима на којима се особине молекула заснивају. Због ове своје свеобухватности, хемија има доста заједничких тема са другим природним наукама, као што су физика, геологија и астрономија, с једне стране, и биологија, физиологија и медицина, сa друге.

Више

Биографија

Mihailo Raskovic.jpg
Михаило Рашковић (1827-1872), је хемичар, професор Лицеја и Велике школе

Михаило Рашковић је први професор хемије на београдском Лицеју, претечи Београдског универзитета.

Лицеј је основан 1838. и у почетку је имао два одељења: Филозофско и Правно, а 1853. је основано и ново Природно-техничко одељење, на којем се почела изучавати хемија. Михаило Рашковић је 1853. почео да предаје неорганску и органску хемију и хемијску технологију и да држи вежбе у хемијској лабораторији коју је исте године основао.

Види још

Слика месеца

Indian pigments.jpg
Разни пигменти

Да ли знаш да...

Водоник - бела, Бор - телена, Хлор - жута, Угљеник - црна

...је најјача киселина која је до сада добијена у слободном стању има молекулску формулу H(CB11H6Cl16)? Ова киселина је недавно добијена и испитана од стране Кристофера А. Рида са Калифорнијског универзитета.
...су се некада у Србији бакар и месинг називали мед?
...је тетродотоксин супстанца која се користи у вуду магији?
...је хемијска формула „невидљивог мастила“ CoCl2? ...сваке године стотине људи у Свету умре од последица тровања угљен-моноксидом, а неколико хиљада се хоспитализује?

Категорије хемије

Потребни чланци

Evolution-tasks-old.svg
Уколико желите да помогнете у стварању портала хемија, овде ћете наћи чланке које је потребно направити/проширити. Ако сте приметили да неки чланак из области хемије недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо вас да га унесете овде.

Потребно направити:
Вакуум пумпа - Гуч - Капалица - Левак (лабораторијјски прибор) - Левак за одвајање - Пикнометар - Сокслетов екстрактор - Аналитичка вага - Аутоклав - Бројач колонија - Вортекс мешалица - Дигестор - Колориметар - Техничкка вага - Хомогенизатор - Шпатула - Шприц боца - Потенциометрија - Квантитативна анализа - Сепарациона методе - Екстракција (хемија) - Ламбер-Беров закон - Нернстова једначина - Цинк-сулфит - Олово-тиохлорид - Хемијска лабораторија

Потребно проширити:
металоиди - атомска маса - атомски број - ацетат - петрохемија

Савети за уређивање

Nuvola apps kalzium.pngПрво да знаш да је стварно сјајно што ћеш помоћи у развоју хемијског дела википедије и желимо ти добродошлицу!
Nuvola apps kalzium.pngУколико ти се допада да имаш корисничке кутије на твојој корисничкој страни, предлажемо ти да убациш и ову: {{Корисник Вики/Хемија}}

Stylised atom with three Bohr model orbits and stylised nucleus (encircled).svg
Овај корисник воли да уређује чланке у вези са хемијом.

Nuvola apps kalzium.pngОвде су корисници који се с времена на време баве уређивањем хемијских чланака и њима можеш да се обратиш за помоћ. Наравно и ти можеш постати члан тима. Довољно је да се упишеш.
Nuvola apps kalzium.pngУколико пишеш о неком неорганском једињењу, добро је да правиш преусмерења, како се чланци не би понављали, јер се у нашој литератури називи једињења пишу на различите начине (са или без црте, спојено, одвојено, кроз хемијске формуле).
На пример:

Nuvola apps kalzium.pngКада описујеш неко хемијско једињење, није лоше да прекопираш шаблон са енглеске википедије, као што постоји на десној страни овде. Онда преводиш све вредности које важе за дато једињење. Ако ти се на страници покаже да неки подшаблон не постоји на нашој вики (биће написан црвеним:Шаблон:тај и тај), без бриге, неко ће га већ превести.

Остали портали на српској википедији