Ли Керслејк

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Ли Керслејк (рођен 16. априла 1947. године у Винтону, Борнмут, Дорсет, Енглеска) енглески је музичар, који је најпознатији као бубњар и позадински певач рок групе Јураја Хип и по свом раду са Ози Озборном у раним 1980-им.

Биографија[уреди]

Крајем 1960-их до раних 1970-их, Керслејк је свирао у групи под називом Богови, која је објавила три албума. Затим се придружио Јураја Хипу у новембру 1971. године. Ту групу је напустио у октобру 1979. године, а поново им се придружио у априлу 1982. године. Он је такође свирао са Дејвидом Бајроном и Кеном Хенслијем, и многим другима. На албуму Фајерфлај је био уписан као Ли „Медвед” Керслејк. Тај надимак је добио због своје браде и свеукупне крупне физичке конституције.

У 1980. години, Керслејк се састао са бившим певачом групе Блек сабат Ози Озборном случајно у лифту у Кингс Крос хотелу у Аустралији. „Он је био у једном углу са својим телохранитељем и менаџером, а ја сам био у другом углу са мојим. Прилично смешно.”[1] Они су убрзо формирали групу „Blizzard of Ozz” са басистом Бобом Дејслијем и гитаристом Ранди Роадсом, мада је група убрзо постала Ози Озборнов соло пројекат. Керслејков рад се може чути на прва два соло албума, Blizzard of Ozz и Diary of a Madman.

Керслејк је напустио Озијеву групу почетком 1981. године, да би се бринуо о мајци, која се разболела.[2] На албуму Diary of a Madman, Керслејк и басиста Боб Дејсли нису били уписани, већ су заслуге дате бубњару Тому Олдриџу и басиста Рудију Сарзу. Олдриџ је изјавио о албуму Diary of a Madman, „мислим да је то прилично очигледно је да то није моје свирање на бубњевима на том албуму. Никада нисам узео заслуге за тај албум и увек сам их давао Ли Керслејку, кад год су ме питали или интервјуисали, заслуге које он заслужује”.[3]

Референце[уреди]

  1. ^ Взрыватель интервју ли Керслейк http://www.bobdaisley.com/interview/fuse-lee-kerslake Архивирано на сајту Wayback Machine (октобар 21, 2014) (на језику: енглески)
  2. ^ Ли КЕРСЛЕЙК: челичне Логор интервју „Archived copy”. Архивирано из оригинала на датум 15. 7. 2015. Приступљено 29. 10. 2015. 
  3. ^ blabbermouth.net (22. 1. 2005). „Drummer TOMMY ALDRIDGE Says OZZY Made Fun Of RONNIE JAMES DIO”. blabbermouth.net. Приступљено 24. 5. 2013.