Лорд говорник

Из Википедије, слободне енциклопедије
Royal Coat of Arms of the United Kingdom (HM Government).svg
Овај чланак је дио серије о
политичком систему Уједињеног Краљевства

Лорд говорник (енгл. Lord Speaker) је предсједавајући Дома лордова,[а] горњег дома Парламента Уједињеног Краљевства.

Лорд говорник предсједава Домом лордова и примјењује Пословник (енгл. Standing Orders), брине се о безбједности подручја Вестминстерске палате где засједа Дом лордова, говори у име Дома лордова на церемонијама и представља и заступа Дом лордова у земљи и иностранству.

Дужност је слична дужности говорника Дома комуна, али Дом лордова је много више самосталан и предсједавајући Дома лордова нема активну улогу у расправама, као што то има говорник Дома комуна. За разлику од говорника Дома комуна, лорд говорник не може позивати Дом лордова на ред, не може одлучивати ко ће говорити ако у исто вријеме устану два члана да говоре, не може одређивати дисциплинске казне члановима нити може бирати амандмане који ће се претресати. Све ове побројане функције врши Дом лордова у цјелини. Чланови у Дому комуна обраћају се директно говорнику, а чланови у Дому лордова се обраћају Дому лордова у цјелини.

Лорд говорник је преузео од лорда канцелара улогу предсједавајућег Дома лордова, али лорд канцелар и даље предаје говор краљици за вријеме престоне бесједе.

Лорд говорник се бира на пет година и може највише да служи два мандата. Он има исту плату као и кабинетски министар у Дому лордова, али мању него говорник Дома комуна. Лорд говорник као и лорд канцелар носи традиционалну одјећу у посебним приликама, али за разлику од лорда канцелара не носи перику.

Лорд говорник има протоколарни ранг одмах после говорника Дома комуна.

Напомене[уреди]

  1. До доношења Уставног реформског акта 2005, дужност предсједавајућег Дома лордова је вршио лорд канцелар.

Види још[уреди]