Лудвиг II Баварски

Из Википедије, слободне енциклопедије
Лудвиг II од Вителсбаха
Ludwig II king of Bavaria.jpg
Лудвиг II
Датум рођења (1845-08-25)25. август 1845.
Место рођења Минхен
Датум смрти 13. јун 1886.(1886-06-13) (40 год.)
Место смрти Штарнбершко језеро
Династија House of Wittelsbach
Отац Maximilian II of Bavaria
Мајка Marie of Prussia

Лудвиг II од Вителсбаха (нем. Ludwig Otto Friedrich Wilhelm; 25. август 1845. – 13. јун 1886.) био је краљ Баварске од 1864. па скоро до своје смрти. У литератури га понекад називају Лабуђи краљ или der Märchenkönig (Краљ бајке). Осим краљевске, носио је и друге титуле, као што су Pfalzgraff од Рине, војвода Баварске, Франконије и у Швабији.

Лудвиг се понекад назива и „Луди краљ“, премда се исправност овог назива често оспорава. Због тога што је краљ Лудвиг свргнут с власти због његове менталне болести без икаквог медицинског прегледа, и пошто је нађен мртав одмах следећег дана у неразјашњеним околностима, питање о исправности овакве „дијагнозе“ остаје контроверзно. Један од његових најчешће помињаних цитата је „Желим да останем вечна енигма себи и другима."

Лудвиг је најпознатији као ексцентрик, чија заоставштина се преплиће с историјом уметности и архитектуре, пошто је изградио неколико екстравагантних, фантастичних замака (од којих је најпознатији Нојшванштајн) и био је мецена композитора Рихарда Вагнера. Краљ Лудвиг је генерално вољен у Баварској данас, а грађевине које је оставио су значајне туристичке атракције.

Спољашње везе[уреди]