Макар Чудра

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ориг. насловМакар Чудра
АуторМаксим Горки
ЗемљаРуско царство
Језикруски
Жанрприповетка
Издавање
Издавање1892. новине „Кавказ”
Превод
ПреводилацМира Чехова

Макар Чудра“ (рус. Макар Чудра) приповетка је руског књижевника Максима Горког. Први пут је објављена у листу „Кавказ” 12/24. септембра 1892. Горки је приповетку написао док је био запослен у транскавкаској железничкој радионици у Тбилисију. Сматра се првим књижевним остварењем које је аутор потписао псеудонимом Горки.[1]

Приповетка је екранизована у совјетски филмски мјузиклЦигани лете у небо1975, а потом и у успешни позоришни мјузикл.

Синопсис[уреди]

Red information icon with gradient background.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис!

Неименовани приповедач сусреће старог Циганина Макара Чудру, са којим започиње разговор. Чудра почиње да приповеда о трагичној љубави између коњокрадице Лојка Зобара и лепотице Раде. Иако су провели страсне ноћи у идили, за њих љубав постаје оков, који им спутава тежњу ка слободи и независности, али и полигон за доказивање надмоћи. Накош што је схватио да никад неће укротити младу девојку, Лојко пристаје да пред целом чегром клекне пред Раду и да на тај начин пристане на подређени положај. Лојко изненада вади нож и убија девојку пред очима њеног оца и целе чегре. Радин отац убија Лојка ножем.

Референце[уреди]

  1. ^ Ђурић 1977, стр. 511.

Литература[уреди]

  • Ђурић, Милорад (1977). Напомене: у Максим Горки: Приповетке; Максим Горки: изабрана дела књига 1. Београд;: Српска књижевна задруга.