Цигани лете у небо

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Цигани лете у небо
Gypsy75.jpg
Цигани лете у небо
Изворни наслов Табор уходит в небо
Жанр драма
Режија Емил Лотјану
Сценарио Максим Горки (приче)
Главне улоге Светлана Тома
Григоре Григорију
Барасби Мулајев
Јон Сандри Скуреа
Павел Андрејченко
Сергију Финити
Борислав Брондуков
Лајла Чорнаја
Година 1975.
Трајање 101 минута
Земља СССР
Језик руски
ромски
IMDb веза

Цигани лете у небо (рус. Табор уходит в небо) совјетски је филмски мјузикл из 1975. који је режирао Емил Лотјану. Познат је као једно од најпопуларнијих остварења у историји совјетске кинематографије. Сценарио је заснован на мотивима приповедака „Макар Чудра” и „Старица Изергил” Максима Горког.

По жанру је мешавина драме и љубавног филма. Радња се одиграва почетком 20. века на истоку тадашње Аустроугарске и приказује живот лутајуће групе Рома. Главна јунакиња, коју тумачи Светлана Тома, је млада и лепа вештица и видарка Рада која има обичај красти срца мушкараца. Њен сусрет са поносним коњокрадицом Зобаром (чији лик тумачи Григоре Григорију) убрзо доводи до трагедије.

„Цигани лете у небо” се итицао за тадашње стандарде релативно високим буџетом, али је публика била највише привучена допадљивим песмама, темељеним на традиционалној ромској музици, коју је аранжирао композитор Еуген Дога и од којих ће многе постати евергрини. Запажен је наступ имала и молдавска глумица Светлана Тома, а који је укључивао и за тадашњу совјетску кинематографију прилично ретку сцену у којој се појављује голих груди. „Цигани лете у небо” је постигао изузетну гледаност, те га је, према службеним подацима, у СССР-у током оригиналне биоскопске дистрибуције видело 64,9 милиона гледалаца.[1][2] Филм је, такође, стекао популарност и у другим земљама тадашњег Источног блока, пре свега у суседној Румунији, где је настао обичај да се редовно приказује на државној телевизији сваке године. Према њему су били склони и критичари, те је освојио Златну шкољку на Филмском фестивалу у Сан Себастијану, а 1977. и награду за режију на београдском ФЕСТ-у.

Улоге[уреди]

Глумац Улога
Светлана Тома Рада
Григоре Григорију Лојко Зобар
Барасби Мулајев Макар Чудра
Јон Сандри Скуреа
Павел Андрејченко
Сергију Финити
Борислав Брондуков
Лајла Чорнаја

Спољашње везе[уреди]

Референце[уреди]