Мали мозак

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Мали мозак
Gray677.png
Цртеж људског мозга на коме су истакнути мали мозак и мост
Cerebellum animation small.gif
Положај људског малог мозга (црвено)
Детаљи
Латински Cerebellum
Дио Предњи мозак
SCA, AICA, PICA
superior, inferior
Показатељи
Грејова анатомија p.788
NeuroLex ID Cerebellum
TA A14.1.07.001
FMA 67944
Анатомски термини неуроанатомије

Мали мозак (лат. Cerebellum) је смештен у задњој лобањској јами, потпуно одвојен од доње плоче великог мозга дупликтуре dure mater cerebri. Испод и са предње стране одвојен је од задњег дела понса четвртом комором, а од продужене мождине проширењем субарахноидалног простора великом цистерном (cisterna magna).

На малом мозгу се разликују развојни (старији) и млађи део. Сива маса налази се на површини као кора cortex cerebri. Бела маса смештена је у унутрашњости као медуларно тело corpus modulare.

Састоји се од непарног средишњег дела који се назива вермис и две церебеларне хемисфере. Са можданим стаблом је повезан са церебеларним педункулима и то горњим (brachium conjuctivum), средњим(brachium pontis)) и доњим (corpus restiforme).

Функцијски се разликују три дела: вестибулоцеребелум (повезује мали мозак са вестибуларним системом), спиноцеребелум који је битан за ход и стајање те шаље модулирајуће импулсе у nucleus ruber те цереброцеребелум којему цортеx великог мозга шаље информације о планираној моторичкој радњи

Литература[уреди]

  • Мира Пашић, "Неурофизиологија" 2003

Спољашње везе[уреди]