Мали мозак

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мали мозак (Cerebellum)

Мали мозак (лат. Cerebellum) је смештен у задњој лобањској јами, потпуно одвојен од доње плоче великог мозга дупликтуре dure mater cerebri. Испод и са предње стране одвојен је од задњег дела понса четвртом комором, а од продужене мождине проширењем субарахноидалног простора великом цистерном (cisterna magna).

На малом мозгу се разликују развојни (старији) и млађи део. Сива маса налази се на површини као кора cortex cerebri. Бела маса смештена је у унутрашњости као медуларно тело corpus modulare.

Састоји се од непарног средишњег дела који се назива вермис и две церебеларне хемисфере. Са можданим стаблом је повезан са церебеларним педункулима и то горњим (brachium conjuctivum), средњим(brachium pontis)) и доњим (corpus restiforme).

Функцијски се разликују три дела: вестибулоцеребелум (повезује мали мозак са вестибуларним системом), спиноцеребелум који је битан за ход и стајање те шаље модулирајуће импулсе у nucleus ruber те цереброцеребелум којему цортеx великог мозга шаље информације о планираној моторичкој радњи

Литература[уреди]

  • Мира Пашић, "Неурофизиологија" 2003

Спољашње везе[уреди]