Марин Санудо Млађи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Марин Санудо Млађи

Пошаљи фотографију

Општи подаци
Датум рођења 22. мај 1466.
Датум смрти 4. април 1536.
Рад
Грб патрицијске породице Санудо
Рукопис Марина Сануда

Марин Санудо (22. мај 1466, Венеција4. април 1536, Венеција) знан и на италијанизованом, као Марино Сануто Млађи (итал. Marino Sanuto il giovane) познати је историчар из Млетачке републике, са краја XV и почетка XVI вијека.

По завршетку студија, посветио се истраживању историје свог родног града. Пише дјело о најстаријој историји Венеције и описује живот млетачких дуждева. Од 1498. је члан Великог вијећа, а службени историчар Млетачке републике постаје 1531. године, након чега пише хроничарске записе („Diarii“) у 58 великих свезака (40000 страница текста).

Маринови подаци за историју Црне Горе[уреди]

Приказ грба на палати Сануда

Дјело „Diarii“ тиче се раздобља од 1496. до 1533. године (са извјештајима млетачких посланика са европских дворова и њихових провидура из Далмације и Боке). Обухвата и ствари значајне за историју Црне Горе, с краја XV и почетка XVI вијека. Ради се о драгоцјеним подацима о Ђурађу Црнојевићу и његовој породици (који су се, 1496. године налазили у Венецији, након напуштања Црне Горе услед притиска Османлија). Оставио је списе о дјелатности Ђурађа: његовом настојању да уз помоћ Млетачке републике, папе и француског краља Шарла VIII од Валоа (1470 - 1498) поврати власт у Црној Гори. Саопштио је податке о односима: Млетака и Црногораца, политичким и економским дешавањима у Доњој Зети (црногорском Приморју) односима Венеције и Отоманског царства, на подручју Црне Горе. Писао је о Скендер-бегу Станку Бушатлији (Станку Црнојевићу), последњим данима Ђурађа Црнојевића и о његовим потомцима.

Литература[уреди]

Види још[уреди]