Масагети

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Царство Масагета 323. п. н. е.

Масагети или Масагетејци (грч. Μασσαγέται, лат. Massagetae) су били ирански народ који је живео у античко доба на североистоку Персијског царства око реке Аракс.

У свом делу Историја народа византијски историчар Херодот помиње Масагете као народ који је ратовао против персијског краља Кира Великог. У тим ратовима је по Херодоту Кир Велики изгубио живот. Херодот, даље помиње да је земљом Масегата владала жена по имену Томирида.

„ Масагети се облаче и живе као и Скити. Иду у рат на коњима и без коња (били су вешти и у једном и у другом), с луком и копљем, а имају обичај да носе са собом и двосеку секиру. Све им јеод злата и бронзе. За копља, стреле и секире употребљавају бронзу, а све оно што носе око главе, затим појасеве и гривне украшавају златом. Исто тако стављају коњима око груди оклоп од бронзе, али узде, ђемови и оглавине су од злата. Гвожђе и сребро они не употребљавају, а и немају га код себе у земљи, док злата и бронзе имају много. Овакви су им обичаји. Сваки се, додуше, жени једном женом, али су оне ипак код њих заједничка својина. Што Хелени, наиме, тврде да чине Скити, то у ствари не чине они него Масагети. Ако се неком Масагету прохте да буде са неком женом, он обеси свој тоболац о њена кола и ашикује са њом без устручавања. Нема код њих одређене границе живота, али кад неко јако остари, сакупе се сви његови рођаци и закољу га, а с њим и друге домаће животиње, па месо скувају и часте се. И то они сматрају за највећу срећу. Ако је неко умро од болести, њега не једу, него га сахрањују и жале само зато што није могао да буде заклан. Не сеју ништа, него се хране месом и рибама, које им Аракс даје у изобиљу, а пију и млеко. Сунце им је једино божанство ињему приносе коње на жртву. Ово је тумачење значења те жртве: најбржем богу приносе на жртву најбржу од свих животиња. ХЕРОДОТОВА ИСТОРИЈА, 2. део, Масагети и њихова земља”

Литература[уреди]

  • Christian, David (1998). A History of Russia, Central Asia, and Mongolia, Malden, Massachusetts: Blackwell Publishing.
  • Engels, Donald W. (1978). Alexander the Great and the Logistics of the Macedonian Army, California: University of California Press.
  • Karasulas, Antony (2004). Mounted Archers Of The Steppe 600 BC-AD 1300 (Elite). Osprey Publishing. стр. 7. ISBN 0-18417-680-9. .
  • Wilcox, Peter (1986). Rome's Enemies: Parthians and Sassanids. Osprey Publishing. стр. 9. ISBN 978-0-85045-688-2. .
  • Gershevitch, Ilya. The Cambridge History of Iran (Volume II). Cambridge University Press.1985. ISBN 978-0-521-20091-2. стр. 48..
  • Grousset, René (1989). The Empire of the Steppes. Rutgers University Press. стр. 547. ISBN 978-0-8135-1304-1. .

Спољашње везе[уреди]