Пређи на садржај

Масагети

С Википедије, слободне енциклопедије
Царство Масагета 323. п. н. е.

Масагети или Масагетејци (грч. Μασσαγέται, лат. Massagetae) су били ирански народ који је живео у античко доба на североистоку Персијског царства око реке Аракс.

У свом делу Историја народа византијски историчар Херодот помиње Масагете као народ који је ратовао против персијског краља Кира Великог. У тим ратовима је по Херодоту Кир Велики изгубио живот. Херодот, даље помиње да је земљом Масегата владала жена по имену Томирида.

Масагети се облаче и живе као и Скити. Иду у рат на коњима и без коња (били су вешти и у једном и у другом), с луком и копљем, а имају обичај да носе са собом и двосеку секиру. Све им је од злата и бронзе. За копља, стреле и секире употребљавају бронзу, а све оно што носе око главе, затим појасеве и гривне украшавају златом. Исто тако стављају коњима око груди оклоп од бронзе, али узде, ђемови и оглавине су од злата. Гвожђе и сребро они не употребљавају, а и немају га код себе у земљи, док злата и бронзе имају много. Овакви су им обичаји. Сваки се, додуше, жени једном женом, али су оне ипак код њих заједничка својина. Што Хелени, наиме, тврде да чине Скити, то у ствари не чине они него Масагети. Ако се неком Масагету прохте да буде са неком женом, он обеси свој тоболац о њена кола и ашикује са њом без устручавања. Нема код њих одређене границе живота, али кад неко јако остари, сакупе се сви његови рођаци и закољу га, а с њим и друге домаће животиње, па месо скувају и часте се. И то они сматрају за највећу срећу. Ако је неко умро од болести, њега не једу, него га сахрањују и жале само зато што није могао да буде заклан. Не сеју ништа, него се хране месом и рибама, које им Аракс даје у изобиљу, а пију и млеко. Сунце им је једино божанство и њему приносе коње на жртву. Ово је тумачење значења те жртве: најбржем богу приносе на жртву најбржу од свих животиња. ХЕРОДОТОВА ИСТОРИЈА, 2. део, Масагети и њихова земља

Литература

[уреди | уреди извор]
  • Christian, David (1998). A History of Russia, Central Asia, and Mongolia, Malden, Massachusetts: Blackwell Publishing.
  • Engels, Donald W. (1978). Alexander the Great and the Logistics of the Macedonian Army, California: University of California Press.
  • Karasulas, Antony (2004). Mounted Archers Of The Steppe 600 BC-AD 1300 (Elite). Osprey Publishing. стр. 7. ISBN 0-18417-680-9. .
  • Wilcox, Peter (1986). Rome's Enemies: Parthians and Sassanids. Osprey Publishing. стр. 9. ISBN 978-0-85045-688-2. .
  • Gershevitch, Ilya. The Cambridge History of Iran (Volume II). . Cambridge University Press. 1985. pp. 48. ISBN 978-0-521-20091-2. .
  • Grousset, René (1989). The Empire of the Steppes. Rutgers University Press. стр. 547. ISBN 978-0-8135-1304-1. .

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]