Скити

Из Википедије, слободне енциклопедије
Златна скитска огрлица. Централна нижи слој приказује три коња, где је сваки од њих раздиран између два Грифона. 2. половина 400. п. н. е.
Овај чланак је део серије о историји Ирана
Историја Ирана
Flag of Iran in map.svg


Скити су били номадски народи и племена иранског порекла која су у 8. и 7. веку п. н.e. мигрирала из средишње Азије на подручје чије је средиште била данашња Украјина, и где су основали тзв. Скитско краљевство. Скитија се протезала све од Дунава на западу па до граница Кине на истоку, а владавина овог народа одржала се негде до 2. века п. н.e. До краја антике, Сармати, народ њиховог порекла доминирао је западом Скитије. Велики део вредних информација о Скитима долази од грчког историчара Херодота (око 440. п. н. е.).

Име Скит се такође користило за народе који су живели било где на великом простору данашње централне Азије, Украјине и Русије, који су до средњовековних времена били познати под именом Скитија. Пример су Готи из тих предела које су називали Скитима.

Језик[уреди]

Скитски језик припада породици Индоевропских језика. Као такав, скитски је класификован као грана иранског језика, али многа племена која су живела на њиховој великој територији говорила су другим језиком.Спољашње везе[уреди]