Матица Албанаца

С Википедије, слободне енциклопедије

Матица Албанаца Србије (алб. Amëza e Shqiptareve në Serbi) организација је са седиштем у Новом Саду.

Парола организације је Зато што живимо заједно. Матица Албанаца је основана 2014. године.[1] Председник Удружења је Демо Бериша.[2] Циљ оснивања Матице албанске био је да се смањи негативан однос према грађанима Србије албанске националности, као и да презентује традицију, културу, писмо и језик наведене заједнице, али и описмени Албанце који деценијама живе у Војводини, углавном у Новом Саду, Суботици, Сомбору и Зрењанину.[2][3] У организацију се поред Албанаца, учлањују и Срби и Мађари. У договору са Покрајинским секретаријатом за образовање, прописе и националне мањине је решено да се тамо где живи највише Албанаца, факултативно уведе и учење албанског језика.[4] Ово удружење истиче „да Курти нема подршку Албанаца у Србији” и да „Немачка опструише рад Суда за злочине ОВК”.[5] Када је реч о правима националних мањина у Србији, Бериша наводи да Србија има закон о националним мањинама који је један од најбољих у Европи и свету.[6]

Удружење издаје часопис Матица Албанаца Србије, који је двојезичан (српски и албански језик), трећи број је био посвећен стогодишњици од повлачења српске војске преко Албаније у Првом светском рату.[7] Укључено је у хуманитарне акције, као што је примање српске деце из Ранилуга, у општини Гњилане, која посећују Нови Сад.[8] За време пандемије Ковид19, организација је у име Матице достављала бесплатан доручак медицинском особљу на Клиници за инфективне болести Војводине, уз помоћ власника пекаре, који и чланови удружења.[2][3]

Постоји огранак организације за Јужни Банат у Панчеву.[9] Према подацима Регистра Албанаца Србије, од 157 општина и градова у Србији, без Косова и Метохије, Албанци живе у сто четрдесет и једном месту, што је око 180.000 људи.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „UDRUŽENJE “MATICA ALBANACA. 
  2. ^ а б в „Beriša: Mogao bih da doprinesem boljim odnosima Srba i Albanaca - Politika - Dnevni list Danas” (на језику: српски). 2020-11-21. Приступљено 2024-03-14. 
  3. ^ а б „Novi Sad: Od Matice Albanaca besplatan doručak za radnike Klinike za infektivne bolesti”. www.aa.com.tr. Приступљено 2024-03-13. 
  4. ^ „У Новом Саду формирано удружење Матица Албанаца”. 
  5. ^ Stojković, Mihajlo (2023-03-08). „BERIŠA: Budućnost ALBANACA u Srbiji nije ni u PRIŠTINI ni u TIRANI”. InfoVranjske (на језику: српски). Приступљено 2024-03-14. 
  6. ^ „Бериша: Курти злоупотребљава албанску заједницу у Србији, покушава да дестабилизује ситуацију”. 
  7. ^ „Сто година од повлачења српског народа преко Албаније – Матица Албанаца у Србији - Културни центар Новог Сада - Културни центар Новог Сада”. www.kcns.org.rs (на језику: српски). Приступљено 2024-03-14. 
  8. ^ Srpska, RTRS, Radio Televizija Republike Srpske, Radio Television of Republic of. „Beriša: Ni Srbi, ni Albanci nemaju više djece za ratovanje”. SRBIЈA - RTRS. Приступљено 2024-03-14. 
  9. ^ „Albanci u Subotici: Zato što živimo zajedno (2)”. NDNV (на језику: енглески). 2016-10-30. Приступљено 2024-03-14.