Мбугу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Регион Танга у Танзанији (црвена боја)

Мбугу или Ва-Ма је народ настањен на северу Танзаније, у региону Танга, који се налази на граници са Танзанијом и Кенијом. Укупно их има око 64.000. Већином су исламске вероисповести, док их око 10 % припада хришћанској религији. Говоре мбугу језиком, који није сродан другим језицима. Они су староседеоци ове области.

Овај народ се традиционално бави номадским сточарством.

Историја[уреди]

О самом пореклу овог народа мало је познато. Верује се да је овај народ кушитског порекла, који је средином 16. века напустио данашњу Етиопију и кренуо ка југу, према Кенији, где су се измешали са околним народима. Деле много традиција са народима Оромо, Масаи, Рендиле и Самбуру. Верује се да су преци овог народа били веома слични народу Оромо.

Мбугу народ је населио Танзанију у 17. веку кроз Арушу пре него што су нашли своје станиште у региону Килиманџаро - партикуларно, регија Паре. Из тих подручја кретали су се према истоку, према региону Танга. Овај народ је живео у шумама где је гајио стоку. Основна храна им је била млеко, месо, мед и дивље воће. Они имају велику веома јаку склоност са животом у дивљини.

Религија[уреди]

Око 70 % Мбугу је исламске вероисповести, 10 % су хришћани и 20 % анимисти.

Види још[уреди]

Референце[уреди]