Медицинска сестра

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Медицинска сестра
POL chelm Liceum med.jpg
Медицинске сестре и пацијент
Занимање
Назив занимања Медицинска сестра
Медицински техничар
Подручје рада
медицина
Опис
Поља рада болница, амбуланта, дом за стара лица, терен итд.
Квалификације завршена средња или виша медицинска школа
Слични послови
лекар

Медицинска сестра или медицински техничар је професионално усмерење из области медицине за које је неопходна средња или виша медицинска школа. За социјални рад од посебеног значаја је сарадња са патронажним сестрама у свим подручјима рада, а нарочито у терапији и социјалној интеграцији особа са посебним потребама, злостављане деце, као и пружања различитих услуга старим особама.

Опис посла[уреди]

Медицинске сестре и техничари обављају помоћне послове у здравству. Опис посла медицинске сестре и техничара укључује заштиту, праћење, надзор, саветовање и негу пацијената, као и вођење документације. Опис посла може обухватати и превенцију, рехабилитацију и здравствено васпитање. Медицинска сестра може радити у болници, амбуланти, дому за стара лица и другим здравственим установама, као и на терену. Постоје разлике у задацима сестара, зависно од места запослења и установе. Медицинска сестра која обилази пацијенте на терену назива се патронажна сестра.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • Овај чланак, или један његов део, изворно је преузет из књиге Ивана Видановића Речник социјалног рада уз одобрење аутора.

Спољашње везе[уреди]