Менаџерски откуп

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Менаџерски откуп (енгл. Management buy out - MBO) је облик промене власничке структуре корпорације који подразумева преузимање предузећа од стране његовог управљачког тима.[1] Приликом ове трансакције менаџери и/или руководиоци фирме купују контролни удео у фирми од постојећих акционара, и у великом броју случајева морају да се ослоне на позајмице како би исплатили постојеће акционаре. Менаџерски откуп често има форму кредитног откупа (енгл. leveraged buy-out - LBO), где је велики део износа купопродајне цене финансиран дугом, док је преостали капитал у власништву мале групе инвеститора. Менаџерски откуп такође могу финансирати приватни фондови који у замену за инвестирана средства добијају одређени број акција новонастале фирме. [2]

Приликом менаџерског откупа, неопходно је да управљачки тим састави кредибилан и кохерентан пословни план да би лакше обезбедио средства за финансирање трансакције и убедио постојеће акционаре да је управљачки тим најбољи купац.[3] Управа треба да буде у стању да акционарима понуди премију која је изнад текуће тржишне цене како би придобила њихову сагласност.[4] Што се инвеститора тиче, њима је у интересу да се осигурају да ће фирма успешно наставити пословање и обезбедити исплатив повраћај улагања.

Менаџери који су откупљивачи компаније или њеног огранка у овим процесима оцењују да ће компанија или њен огранак након њиховог преузимања имати знатно бољи учинак и већу профитабилност.[4]

Референце[уреди]

  1. ^ Finansijska tržišta i finansijski posrednici, Prof. dr Zoran Jeremić, Приступљено 12. 4. 2013.
  2. ^ Financial Times Lexicon, Management buy-out (MBO) Архивирано на сајту Wayback Machine (фебруар 20, 2019) (на језику: енглески), Приступљено 12. 4. 2013.
  3. ^ QFinance, Management Buyouts Архивирано на сајту Wayback Machine (август 25, 2012) (на језику: енглески), Приступљено 12. 4. 2013.
  4. 4,0 4,1 Socioeconomica, Vol. 1, N ° 2, pp. 336 – 347. December, 2012 | Marković Jovana / Dušica Karić / Aleksandar ðorñević – Specifičnosti merdžera i akvizicija u bankarskom sektoru Evropske Unije Архивирано на сајту Wayback Machine (март 4, 2016) (на језику: енглески), Приступљено 12. 4. 2013.