Менделовско наслеђивање код човека

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Менделовско наслеђивање код човека (енглески: Mendelian Inheritance in Man) је пројекат у виду базе података људских гена и свих познатих наследних обољења. База такође садржи информације о симптомима конкретних болести, наслеђивању, молекуларној генетици и стручним публикацијама које су повезане са конкретном темом.

Веб портал ове базе носи назив Online Mendelian Inheritance in Man (скр. OMIM) и омогућава лаку претрагу тражених појмова, као и напредну претрагу. У оквиру је Entrez претраживача.

Историјат[уреди]

Пројекат је покренуо др Виктор А. МакКјузик почетком 1960-их и између 1966. и 1998. је објављено 12 штампаних издања. Електронска верзија је направљена 1985. године у сарадњи Националне медицинске библиотеке (енглески: National Library of Medicine) и Медицинске библиотеке Вилијем Велч (енглески: William H. Welch Medical Library) на универзитету Џон Хопкинс. На интернету је доступна од 1987, а Национални центар за биотехнолошке информације (енглески: National Center for Biotechnology Information) прилагодио ју је за World Wide Web 1995. године.

Спољашње везе[уреди]