Менса (удружење)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
За остале употребе, погледајте страницу Менса.
Лого Менсе

Менса (лат. mensa - сто) је најстарије и највеће међународно удружење високоинтелигентних појединаца.[1][2][3] Основни и једини услов за прикључење јесте да се поседује количник интелигенције виши од 133 по Бинеовој, односно 148 по Кателовој скали.[4][5][6]

Историја[уреди]

Менса је основана 1946. године у Енглеској.[7] Њени оснивачи, аустралијски адвокат Роланд Берил (енгл. Roland Berrill) и енглески научник др Ланселот Вер (енгл. Lancelot Ware), желели су да створе удружење за натпросечно интелигентне особе које ће бити потпуно аполитично и ослобођено свих расних и религиозних предрасуда или разлика.

Од тих скромних почетака Менса је порасла у праву међународну организацију са 50 националних Менси широм света. Њено чланство броји око 100.000 (у преко 100 земаља) високо интелигентних појединаца са највећим бројем чланова у САД (50.000) и Британији (25.000).

2006. године Менса је на великом окупљању у Орланду, Флорида обележила 60 година постојања.

Циљеви и облици деловања[уреди]

Као што је то описано у Менсином статуту њени основни циљеви су: да идентификује и развија људску интелигенцију за добробит човечанства; да подржи истраживање природе, карактеристика и употребе интелигенције; да обезбеђује подстицајну интелектуалну средину и друштвене услове за развој и унапређење људске интелигенције и својих чланова.

Менса има своју унутрашњу организацију. Међународна Менса делује кроз националне групе, док свака национална Менса има мање територијалне локалне групе. Комуникација међу члановима је интензивна и одвија се кроз окупљања локалних група. Чланови се окупљају у тзв. СИГ-ове (енгл. Special Interest Groups - Групе са специјалним интересима) који се могу оснивати како на локалном тако и на националном нивоу. Заједнички интереси чланова варирају па самим тим и врсте СИГ-ова. Међународна Менса као и њене националне групе редовно објављују билтене (претежно за своје чланове) у којима су описане дотадашње и будуће активности, као и чланци разноврсног садржаја. Менса настоји да својим најистакнутијим члановима обезбеди адекватне стипендије, а редовно се организују и разна књижевна или слична такмичења.

Менса на просторима Србије и Црне Горе[уреди]

Прва Менса на овим просторима основана је 1989. године у Загребу, и била је то Менса Југославије. Због политичких прилика 90-их Менса Југославије се распада. Део чланства у Србији био је заинтересован за обнову Менсе. Напорима појединих чланова и уз помоћ Менсе Словачке одржан је низ тестирања и 1997. учињени су конкретнији кораци ка званичној обнови Менсе Југославије. Менса Југославије је коначно обновљена 1998. у Новом Саду где јој је и данас седиште.

После промене назива државе и Менса на овим просторима постаје Менса Србије. Она је пуноправни члан Mense International, односно њена национална група. Председник Менсе Србија од 2008. Урош Петровић.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Percival, Matt (8. 9. 2006.). „The Quest for Genius“. CNN Приступљено 30. 10. 2007.. 
  2. Moore, Hilary. „American Mensa and Activepackets Team to Provide Mobile Users With Mensa Genius Challenge“. American Mensa Приступљено 30. 10. 2007.. 
  3. Sharma, Mukul (30. 1. 2007.). „IQ tests are about innate intelligence“. The Times of India (India) Приступљено 3 November 2007. 
  4. „Mensa Information“. Mensa International. 
  5. „What is Mensa?“. British Mensa. 
  6. "Home." Mensa International., Приступљено 11. 5. 2010. "Mensa's registered office is Slate Barn, Church Lane, Caythorpe, NG32 3EL, United Kingdom."
  7. „Mensa is 65 on 1st October – how Brilliant is that?“. Mensa International Приступљено 30. 9. 2011.. 

Спољашње везе[уреди]