Менса (удружење)

С Википедије, слободне енциклопедије
Менса
ОснивачРоланд Берил и Ланселот Вер
Датум оснивања1. октобра 1946.
Типудружење високоинтелигентних појединаца
Правни статуснон-профит
Намена
 • да идентификује и развија људску интелигенцију за добробит човечанства
 • да подржи истраживање природе, карактеристика и употребу интелигенције
 • да обезбеђује подстицајну интелектуалну средину и друштвене услове за развој и унапређење људске интелигенције и својих чланова
СедиштеКејторп, Линколншир,
Уједињено Краљевство
Подручје деловањаширом света
Чланови134.000 у више од 100 држава света
ПредседникBjörn Liljeqvist
Веб-сајтwww.mensa.org
www.mensa.rs

Менса (лат. mensa - сто, са алузијом на округли сто) је најстарије и највеће међународно удружење високоинтелигентних појединаца.[1][2][3] Резултат на тесту који кандидата квалификује за чланство у Менси јесте количник интелигенције (IQ) који износи (или је већи од) 131 по Векслеровој, 132 по Симон-Бинеовој, односно 148 по Кателевој скали.[4] Претпоставља се да је то група која представља 2% од укупне светске популације према критеријумима који се одређују самим тестом.

Историја[уреди | уреди извор]

Менса је основана 1946. године у Енглеској.[5] Њени оснивачи, аустралијски адвокат Роланд Берил (енгл. Roland Berrill) и енглески научник др Ланселот Вер (енгл. Lancelot Ware), желели су да створе удружење за натпросечно интелигентне особе које ће бити потпуно аполитично и ослобођено свих расних и религиозних предрасуда или разлика.

Од тих скромних почетака Менса је порасла у праву међународну организацију са 50 националних Менси широм света. Њено чланство броји око 134.000 (у преко 100 земаља) високо интелигентних појединаца са највећим бројем чланова у САД (≈57.000), Уједињеном Краљевству (≈21.000) и Немачкој (≈15.000).

2006. године Менса је на великом окупљању у Орланду, Флорида, обележила 60 година постојања.

Циљеви и облици деловања[уреди | уреди извор]

Као што је то описано у Менсином статуту њени основни циљеви су: да идентификује и развија људску интелигенцију за добробит човечанства; да подржи истраживање природе, карактеристика и употребе интелигенције; да обезбеђује подстицајну интелектуалну средину и друштвене услове за развој и унапређење људске интелигенције и својих чланова.[6]

Менса има своју унутрашњу организацију. Међународна Менса делује кроз националне групе, док свака национална Менса има мање територијалне локалне групе. Комуникација међу члановима је интензивна и одвија се кроз окупљања локалних група. Чланови се окупљају у тзв. СИГ-ове (енгл. Special Interest Groups - Групе са специјалним интересима) који се могу оснивати како на локалном тако и на националном нивоу. Заједнички интереси чланова варирају па самим тим и врсте СИГ-ова. Међународна Менса као и њене националне групе редовно објављују билтене (претежно за своје чланове) у којима су описане дотадашње и будуће активности, као и чланци разноврсног садржаја. Менса настоји да својим најистакнутијим члановима обезбеди адекватне стипендије, а редовно се организују и разна књижевна или слична такмичења.

Менса на нашим просторима[уреди | уреди извор]

Прва Менса на овим просторима основана је 1989. године у Загребу, и била је то Менса Југославије. Због политичких прилика 90-их Менса Југославије се распада. Део чланства у Србији био је заинтересован за обнову Менсе. Напорима појединих чланова и уз помоћ Менсе Словачке одржан је низ тестирања и 1997. учињени су конкретнији кораци ка званичној обнови Менсе Југославије. Менса Југославије је коначно обновљена 1998. у Новом Саду где јој је и данас седиште.[7]

После промене назива државе и Менса на овим просторима постаје Менса Србије. Она је пуноправни члан Mense International, односно њена национална група. Председник Менсе Србије од 2008. до 2011. био је Урош Петровић, а тренутно је на тој функцији Александра Боровић. Менса Србије сваке године има преко хиљаду чланова, а издавала је и сопствено гласило - часопис „MozaIQ”, који је 2020. године трансформисан у дигитални портал, те се папирната издања више не налазе у оптицају.[8]

Менса Србије је организовала неколико међународних скупова и конференција.[9]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

 1. ^ Percival, Matt (8. 9. 2006). „The Quest for Genius”. CNN. Приступљено 30. 10. 2007. 
 2. ^ Moore, Hilary. „American Mensa and Activepackets Team to Provide Mobile Users With Mensa Genius Challenge”. American Mensa. Архивирано из оригинала 07. 12. 2009. г. Приступљено 30. 10. 2007. 
 3. ^ Sharma, Mukul (30. 1. 2007). „IQ tests are about innate intelligence”. The Times of India. India. Приступљено 3. 11. 2007. 
 4. ^ МЕНСА, Услов за чланство.
 5. ^ „Mensa is 65 on 1st October – how Brilliant is that?”. Mensa International. Архивирано из оригинала 04. 08. 2014. г. Приступљено 30. 9. 2011. 
 6. ^ Mensa International. „About Us”. www.mensa.org. Приступљено 2023-11-19. 
 7. ^ Mensa Srbije. „Istorijat Mense Srbije”. www.mensa.rs. Приступљено 2023-11-19. 
 8. ^ Mozaiq.mensa. „O nama”. www.mozaiq.mensa.rs. Приступљено 2023-11-19. 
 9. ^ „Србија међу земљама чији грађани имају највећу пролазност на Менса тестовима”. Politika Online. Приступљено 2024-01-01.