Милан Богојевић

С Википедије, слободне енциклопедије
Милан Богојевић
Датум рођења(1981-08-08)8. август 1981.(42 год.)
Место рођењаЗемунСФРЈ
ЗанимањеДиректор Туристичке организације Инђије

Милан Богојевић (Земун, 8. август 1981) српски је писац и публициста. Члан Удружења књижевника Србије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Милан Богојевић је рођен у Земуну 8. августа 1981. године. Одрастао је у Попинцима. Након завршене средње војне школе у Београду, као један од најбољих у рангу, почeo je да ради у репрезентативној јединици Војске Србије - Гарди, а затим у „Кобрама”, специјалној јединици Војске Србије, која се бави заштитом важних личности.

Крајем 2008. године, на позив престолонаследника Александра II Карађорђевића, напустиo je војску и почео да ради за краљевску породицу Карађорђевић у Београду. 2010. године Милан је стeкao академско звање дипломираног економисте и наставиo да ради на свом усавршавању. 2010. године Милан постаје секретар Њ.К.В. Принца Владимира Карађорђевића старешине дома Краљевића Андреја Карађорђевића, и ту ће дужност обављати до 2015. године. У периоду од 2013 до 2016. године Милан ради у области дипломатије а затим прелази у компанију која је светски лидер у области корпоративне безбедности, где је обављао функцију директора све до 2020. године. Од 2020. године Милан Богојевић обавља функцију директора Туристичке организације општине Инђија. У периоду од тада до данас постигао је велики низ успеха на пољу развоја туризма општине Инђија: Под окриљем Туристичке организације 2021. године отворен је тематски туристички комплекс „Келтско село“ у Инђији и 2022. године Галерија „Адлигат“ као први музеј у Инђији.

„Келтско село“ је постало велика туристичка атракција и у 2022. години добило две значајне награде, „Капија успеха“ Архивирано на сајту Wayback Machine (16. мај 2023) коју додељује привредна комора Војводине и „Најбоље из Војводине“ коју додељује Покрајински секретаријат за привреду и туризам. Туристичка организација општине Инђија проглашена је за једну од три најбоље туристичке организације у Србији на конкурсу за најпрестижнију награду у области туризма на националном нивоу „Туристички цвет“ две године за редом (2021. и 2022. године).

Захваљујући реализацији бројних инфраструктурних пројеката у области туризма и интензивних маркетиншких активности од стране туристичке организације, општина Инђија је за кратко време постала препознатљива дестинација на туристичкој мапи Србије.

Успеси у реализацији својих великих идеја и планова стављају Милана Богојевића на листу најкомпетентнијих учесника стручних скупова када је у питању тема успешног развоја туризма.

Дела[уреди | уреди извор]

Милан Богојевић своје текстове данас објављује у неколико српских листова и интернет портала: Недељник, Борба, Глас Србије, Краљевске новине, Гласу академске Србије, Водичу за живот и тд.

Редовни је саговорник у емисији "Тамо где смо били" у којој говори о личностима и догађајима са почетка ХХ века. Емисија се емитује на неколико телевизијских станица у Србији, Босни и Црној гори.

Богојевић пише и уређује свој блог под називом Б(л)оговање.

Писати је започео онога дана када је љубав према читању прерасла у жељу да и сам на неком парчету папира остави трага о својим размишљањима. Без обзира на прилично обиман и по мишљењу критичара вредан књижевни  опус који углавном обухвата кратке приче и наративну поезију, читалачкој публици се представио 2011. године причом: „О жено! Велика је вјера твоја!”. Прича је, по мишљењу жирија, једно од најбољих и најзрелијих радова пристиглих конкурс за награду „Српско перо”, 2011. године.

Затим су уследиле следеће књиге:

- Атентат 1934, Еволута, Београд, 2014.

- Милунка Савић - ордење и ожиљци, Глас Србије, Краљево, 2017.

- Мале приче Великог рата, Чвор, Београд, 2018.

- Краљ Александар Карађорђевић - Жртва завере, Чвор, Београд, 2019.

- Заборављени јунаци Великог рата, Чувари, Београд, 2020.

- Заборављени догађаји Великог рата, Чувари, Београд, 2020.

  • Војсковође вечности, Самиздат, 2021.

Награде[уреди | уреди извор]

  • Пушкинова Златна медаља „За верност слову и делу”[1] - Москва
  • Воља чини чуда „Бранко Радунковић”[2]- Вршац
  • Српско перо - Јагодина
  • Видовданска награда - Топола
  • Церска споменица - Шабац
  • Златна повеља СКАНУ - Београд
  • Захвалница Прихватилишта за децу Београда за дугогодишњу сарадњу
  • Повеља хуманости Гласа Србије - Краљево
  • Захвалница Друштва српских домаћина - Параћин
  • Захвалница одбора за подизање споменика краљу Петру - Сремска Митровица
  • Одликовање за идејни допринос СКАНУ - Београд
  • Грамата Свебор Савеза Србије за хуманост[3]
  • Захвалница за хуманост и помоћ у раду УКС - Београд

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Alo!. „Puškinova zlatna medalja za pisca Milana Bogojevića”. alo (на језику: српски). Приступљено 2019-06-26. 
  2. ^ admin (2019-05-16). „Vršac, NAGRADA "BRANKO RADUNKOVIĆ - VOLJA ČINI ČUDA". Lokalni internet portal grada Vršca (на језику: српски). Архивирано из оригинала 26. 06. 2019. г. Приступљено 2019-06-26. 
  3. ^ „Милан Богојевић”. milanbogojevic.in.rs. Архивирано из оригинала 19. 01. 2019. г. Приступљено 17. 1. 2019.