Милош Николић

С Википедије, слободне енциклопедије
Милош Николић
Датум рођења1961.
Место рођењаБеоград
 ФНРЈ

Милош Николић (Београд, 1961) српски је универзитетски професор. Редовни је професор дерматовенерологије и шеф Катедре дерматовенерологије на Медицинском факултету Универзитета у Београду.

Биографија[уреди | уреди извор]

Директор је Клинике за дерматовенерологију Клиничког центра Србије у Београду и начелник Одељења педијатријске и адолесцентне дерматологије. Био је секретар (1990-1994) и председник (2001-2005) Дерматовенеролошке секције Српског лекарског друштва (СЛД). Председник Удружења дерматовенеролога Србије (УДВС) је био од 2011. до 2015. године. Био је члан је борда директора Европске академије за дерматологију и венерологију (EADV) 2014-2019. године. У ЕАДВ је председавајући Комитета за почасти и награде од 2019. године. Члан је борда Европског удружења за педијатријску дерматологију (ESPD) од 2004. године. Придружени је Едитор часописа Dermatologic Therapy од 2022. године.

Научни радови[уреди | уреди извор]

Најважнија поља интересовања и рада М. Николића су васкулитиси, болести везивног ткива (нарочито лупус еритематозус), аутоимунске булозне дерматозе и алопеција ареата. Аутор је и коаутор преко 360 научних и стручних радова, од чега више од 70 у часописима индексираним у бази Science Citation Index (SCI), као и већег броја поглавља у књигама и више уџбеника. Објављени радови су цитирани више од 1700 пута. H-index 24, i10-index 44. Главни је истраживач у пројектима финансираним од стране Министарства науке Србије и сарадник у више интернационалних научних пројеката. Рецензент је у значајним научним часописима (J Eur Acad Dermatol Venereol, Dermatol Ther, Clin Exp Dermatol, Int J Dermatol, Pediatr Dermatol, Clin Rheumatol, Srp Arh Celok Lek, Acta Dermatovenerol Croat, Serb J Dermatol Venereol, Acta Chirurg Iugosl, Acta Dermatovenerol Iugosl). Држао је велики број предавања по позиву и председавао сесијама на светским, европским и евроазијским дерматолошким конгресима и симпозијумима.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]