Милутин Тесла

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Милутин Тесла
Milutin Tesla.jpg
Теслин отац Милутин
Датум рођења (1819-02-03)3. фебруар 1819.
Место рођења Радуч,
 Аустријско царство
Датум смрти 17. април 1879.(1879-04-17) (60 год.)
Место смрти Госпић,
 Аустроугарска

Милутин Тесла (Радуч, 3. фебруар 1819Госпић, 17. април 1879) је био отац српског научника Николе Тесле.

Биографија[уреди]

Родио се у селу Радучу у Лици фебруара 1819. године, а умро је 1879. године. Рођен је у породици Николе и Ане (рођене Калинић) и имао је две сестре и брата Јосифа, који је поред војне каријере био познат и као добар математичар. Крсна слава породице Тесла је био Свети Ђорђе.

Милутин је у Госпићу завршио немачку школу, а касније уписује војну школу. Војну школу напушта, претпоставља се због слабије физичке конституције и неподношења сурове војничке дисциплине. Ово су неке особине које се могу препознати и код Николе Тесле. Милутин потом уписује богословију у Плашком и завршава је 1845. године. Убрзо потом се жени Ђуком Мандић.

Службовање почиње као ђакон, а убрзо потом бива рукоположен за свештеника и послат у Штикаду. Потом је премештен у Сењ, па у Смиљан. Године 1863. постаје парох у Госпићу. У Госпићу предаје и у реалци православну веронауку где постаје први вероучитељ. Умро је 1879. године у Госпићу.

Милутин је био врло интелигентан и одличан православни свештеник Митрополије сремско-карловачке. Био чувени беседник, не само у свом крају, већ у целој Лици. Кад је једном лички владика затражио да му свештеници напишу проповед са темом „Рад и вредноћа“, Милутин је написао најбољу проповед, и то му је донело опште признање. Зато је и премештен на положај администратора а доцније и пароха у Смиљану. Прота Милутин Тесла је за новине „Србски Дневник“ под псеудонимом Родољуб Правичић писао у корист слободе Срба на православну вјеру у Аустријском царству.[1]

У књизи "Преписка Ђенерала Будислава Будисављевића" из 1911. је сачувано једно писмо проте Милутина Тесле, сину генерала Буде, Александру. У писму, поред осталог стоји и ово: "Супруга моја, унука Кавалира Проте Будисављевића, твоја сродница, добро се држи и мило те поздравља...Дјеце имам, једног сина (Николу) који је свршијо вишу реалку, и три кћери од којих једна се скоро удала у добру кућу, незнам још, оћели јој муж бити беамтер или попо! Сад мој драги пјесниче, ја Ти срдачно захваљујем на стиховима и братској честитки! Остајем љубећи Те у духу и поздрављајући. Твој ревни поштоватељ и брат Милутин Тесла, Протопр. намјестник."

О њему је је Милован Матић написао књигу „Српски прота Милутин Тесла (1819–1879), отац Николе Тесле“, 2015. године, ISBN 978-86-87345-05-8 (COBISS.SR 216018444).[2]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]