Мицитра

С Википедије, слободне енциклопедије
Кришка мицитре

Мицитра је традиционална врста сира у различитим облицима. Припрема се од овчијег или козјег млека, сурутке са додатком млека. [1]

Опис[уреди | уреди извор]

Оригинална мицитра је слатка и потиче са Крита где је, према предању, први пут припремљена од Минотауровог млека, али постоје и друге сорте чији је укус сличан манурију, обично сланог. Обично, да би се згуснула, смеша се ставља у специјалну тканину која је обешена са своје четири ивице са високе тачке. Дакле, обично главе мицитре имају апиоидни облик (облик крушке). Његова два главна облика су зелени (меки) и тврди. Његове варијације постоје широм Грчке (нпр. киномицитра [2] на Криту и "анари" на Кипру).

Производња и сазревање мицитре у Ахаји

За припрему мицитре у неким деловима Грчке, уместо сурутке, користи се сок од лимуна.

Тврда варијанта је обично веома слана, утрља се посебним справама и посипа се на тестенину, салате, поврће на жару и друга јела. Има посебно јак мирис.

Припрема[уреди | уреди извор]

Једноставна верзија рецепта за прављење мицитре је следећа: Узима се три килограма свежег млека, ставља се да проври, чим проври и набубри, прелије се 1 14 чаше винског сирћета, измешати и оставити око пет минута. Затим се сипа у тулпан (врсту крпе), завеже се са четири стране и оцеди. Када се стврдне, извади се из тулпана и истрља се крупном сољу.

Ипак, најпознатија верзија је коришћење сурутке која остаје од оцеђивања током припреме других сирева. [3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Barron, Rosemary (1991). Flavors of Greece. William Morrow. ISBN 978-0-688-07087-8. 
  2. ^ Facaros, Dana; Pauls, Michael (2003). Cadogan Guide: Crete. New Holland Publishers. ISBN 978-1-86011-106-8. 
  3. ^ www.moa.gov.cy παρασκευή τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων