Пређи на садржај

Молох гмизавац

С Википедије, слободне енциклопедије

Молох гмизавац
Научна класификација уреди
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Reptilia
Ред: Squamata
Подред: Iguania
Породица: Agamidae
Род: Moloch
Врста:
M. horridus
Биномно име
Moloch horridus
Греј, 1841
Синоними

Acanthosaura gibbosus
трновит ђаво
бодљикава агама

Молох или бодљикава агама је мали гмизавац дугачак око 15 центиметара који личи на чудовиште из неке старе легенде. Средином врата уздиже се дугуљаста бодљикава грба, а са сваке стране по још једна мања. Глава, врат и труп су покривени неправилним плочицама од којих свака носи усправну бодљу. Са сваке стране на глави штрчи по један велики, мало уназад савијен бодљикави рог. Молох је дневна животиња. Ноћу се уопште не креће, или се креће веома ретко. Врло добро је прилагођен животу у пустињи: у рано јутро роса се кондензује на његовим бодљама и клизи му у уста.[1] На тај начин може да живи недељама без воде. Да би се заштитио од врелих сунчевих зрака закопава се у песак. Углавном се храни мравима, и као камелеон, може да мења боју. Мада му је изглед застрашујући, то је потпуно безазлена животиња.

Станиште[уреди | уреди извор]

Молох углавном насељава сушне области и пустиње централне и западне Аустралије.[2]

Размножавање[уреди | уреди извор]

Женка леже три до десет јаја током септембар-децембар сезоне. Полаже их у гнездо које је смештено око 30 cm испод земље. Јаја се излегну после три до четири месеца.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Browne-Cooper, Robert; Brian Bush; Brad Maryan; David Robinson (2007). Reptiles and Frogs in the Bush: Southwestern Australia. University of Western Australia Press. стр. 46, 65, 158. ISBN 978-1-920694-74-6. 
  2. ^ Pianka, E. R.; Pianka, H. D. (1970). „The ecology of Moloch horridus (Lacertilia: Agamidae) in Western Australia”. Copeia. 1970: 90—103. doi:10.2307/1441978. 
  3. ^ Pianka, E. R. (1997). „Australia's thorny devil”. Reptiles. 5 (11): 14—23. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]