Монтреал (острво)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Монтреал (острво)
Монтреал (острво)
Монтреал (острво)
Географија
Координате
Површина 499 km2
Висина 233 m
Највиши врх 233 m
Демографија
Популација
Густина насељености
Највећи град Монтреал
Мапа агломеризације

Монтреал (острво) (франц. Île de Montréal) се налази се на југозападу Квебека у Канади, на ушћу река Сен Лорен и Отава. Ово острво је део архипелага Хочелага и највеће је острво у том архипелагу. На овом острву живи једна четвртина становништва Квебека.

Име[уреди]

Самуел де Шамплен је 1616. године ово острво назвао острво Вилменон (l'ille de Vilmenon), док га је на мапи из 1632. године прозвао острво Краљевско брдо (Mont Royal), тај назив се касније постепено почео примењивати и на сам град Монтреал, који се првобитно звао Вил-Мари (Ville-Marie).

Географија[уреди]

Острво је у облику бумеранга, дугачко 50 km, и на најширем делу широко 16 km и веукупна дужина обале је 266,6 км. Одвојено је од острва Језус реком Прерис. Западни део острва језеро Де Монтањ одваја од језера Сен Луис. Скоро тачно у средини острва, северно центра Монтреала, се уздижу три врха планине Мон Ројал.

Управна подела[уреди]

Острво Монтреал се састоји од регије Монтреал, са највећим острвима Бизард, Сен Хелен, Нотр Дам, острво Нанс, Дорвал и још 69 мањих острва. Комплетна ова област је административно подељена на 16 општина и 19 округа града Монтреала.

Литература[уреди]

  • Montréal, a City Steeped in History - Guide to Nationality Significant Places, Persons and Events on the Island of Montréal. Parks Canada, Québec 2004. ISBN 0-660-19274-8.

Спољашње везе[уреди]