Портал:Канада

Из Википедије, слободне енциклопедије


Flag of Canada (leaf).svg
Добродошли на


Застава Манитобе

Манитоба (енгл/фр: Manitoba) је канадска провинција површине 649.950 км². Позната је по пространим преријама, великом број језера (око 110.000), равном терену и континенталној клими. Једина је преријска провинција која има излаз на море. Најважнија привредна делатност је пољопривреда на плодним преријама у јужним и западним деловима, а развијени су и рударство, шумарство, енергетика и туризам. Тешке индустрије скоро да и нема, што је повољно утицало на очување животне средине. Најбројнији становници Манитобе су Англоканађани уз мањи проценат франкофоног и домородачког становништва.

Главни и највећи град Манитобе је Винипег, у којем живи око 60% целокупне популације провинције. Винипег је политички, културни и образовни центар Манитобе. Четири од пет универзитета Манитобе налази се у Винипегу, а у њему су и бројни спортски клубови.

Име Манитоба вероватно потиче из језика Кри и Оџибве Индијанаца и у преводу значи „језеро у прерији“ или „пролаз духова“. Први Европљани су у ове крајеве стигли крајем XVII века и углавном су се бавили трговином крзном. Манитоба је канадска провинција постала 1870. након окончања побуне у долини Црвене реке. За време Велике депресије провинција је претрпела велике економске губитке.

Градић Черчил, који се налази на обалама Залива Хадсон на северу Манитобе, познат је и као светска престоница поларног медведа због многобројних белих медведа у његовој околини.

Даље...

Wikinews-logo.png Канада на Викивестима

Скот Тејлор, јул 2006, Ванкувер, Канада

Скот Тејлор (енгл. Scott Taylor) је канадски новинар са експертским познавањем војног и ратног извештавања. Његови извештаји о ратним догађањима укључују ратове у бившој СФРЈ, Камбоџи, Африци и од недавно у Ираку. Тејлор је бивши редов у Војсци Канаде, а тренутно је главни уредник војног магазина Esprit de Corps.

У новинарској каријери извештавао је из Персијског залива још током војне операције "Пустињска олуја" 1991. године, док је на просторе бивше Југославије као ратни извештач приспео априла 1992. Прошао је с бележницом, пером и фото-апаратом ратне окршаје у Хрватској, Босни и Херцеговини, као и НАТО бомбардовање СРЈ, те нападе ОВК на српске снаге безбедности на Косову и Метохији, али и македонско-албански сукоб у Македонији.

Тејлор је велики критичар канадске војске и Министарства националне одбране, а такође је био жестоки противник интервенције западних сила у косовском и ирачком рату. Тејлор је редован колумниста за канадски магазин Halifax Herald из Нове Шкотске.

Даље...

Portal.svg Остали портали на Википедији на српском језику