Портал:Канада

Из Википедије, слободне енциклопедије


Flag of Canada (leaf).svg
Добродошли на


Cartella rossa.jpg
Портал:Канада/Изабрани чланак_март
Портал:Канада/Изабрани чланак_март    
Застава Квебека

Квебек или Кебек (франц. Québec, изговор [kebɛk]) је по површини највећа је од 10 покрајина (провинција) у Канади која се налази на истоку земље, и друга по броју становника после Онтарија. Статус покрајине има од 1867. године. Покрајина се на западу граничи са покрајином Онтарио и Хадсоновим заливом, на северу са Хадсоновим пролазом и Унгавским заливом, на истоку са покрајинама Њуфаундленд и Лабрадор и Њу Брансвик и на југу са САД (савезним државама Мејн, Њу Хемпшир, Вермонт и Њујорк).

Становништво ове канадске покрајине је већином франкофоно, тако да статус примарног званичног језика има француски, иако су загарантована права и енглеској говорној мањини; Квебек је једина канадска покрајина у којој енглески није главни службени језик на покрајинском нивоу, а Квебечани од 2006. имају статус „засебне нације унутар уједињене Канаде“.

Главни град покрајине и други по величини је град Квебек у регији Капитал Насионал, ког називају „старим главним градом” (франц. la vieille capitale) зато што је био и главни град Нове Француске, Доње Канаде, као и саме Канаде. Најважније урбано подручје је подручје Монтреала у ком живи скоро половина становника покрајине.

Даље...

Cartella rossa.jpg
Портал:Канада/Вести
Портал:Канада/Вести    

Wikinews-logo.png Канада на Викивестима

Cartella rossa.jpg
Портал:Канада/Занимљивости
Портал:Канада/Занимљивости    
Cartella rossa.jpg
Портал:Канада/Изабрана_биографија_март
Портал:Канада/Изабрана_биографија_март    
Марио Лемју

Марио Лемју (франц. Mario Lemieux; Монтреал 5. октобар 1965) је бивши канадски професионални хокејаш и садашњи власник NHL клуба Пистбург пенгвинса. За овај куб је одиграо 17 сезона, од 1984. до 2005.

Лемју је освојио 3 Хартова трофеја за најкориснијег играча, 6 Трофеја Арта Роса за најбољег стрелца и освојио је 2 трофеја Кона Смитија за најкориснијиг играч плеј-офа у оба похода на Стенли куп. Након повлачења, био је 17. на листи најбољих поентера са 690 голова и 1033 асистенције. Лемју је водио своје тимове до два Стенли купа, златне медаље на Олимпијским играма 2002. и два Светска купа у хокеју (један док се још звао Канада куп). Године 2004. је уведен у Кућу славних Канаде.

Лемју је постигао све те успехе, упркос томе што му је каријеа обележена повредама: одиграо је 915 од могућих 1428 утакмица у регуларној сезони. Боловао је дискус херније, Хоџкиновог лимфома, хроничног тендинитиса и хроничног бола у леђима толико тешког да су му други морали везивати клизаљке. Два пута се повлачио због здравствених проблема: први пут 1997. након борбем са лимфомом (вратио се 2000), а задњи пут након што му је установљен атријална фибрилација.

Лемју је уведен у Хокејашку кућу славних одмах након његовог повлачења, без чекања да прође уобичајени период од три године; након повратка 2000, Лемју је постао тек трећи члан Куће славних (након Гордија Хоуа и Гаја Лафлера) који се вратио активном игрању након именовања. Сматра се најбољим играчем свих времена уз Вејна Грецког. На почетку своје каријере Марио је хтео носити број 99 у част свог великог идола Грецког, али му је менаџер саветовао да то не учини јер би га могли медији због тога узети на зуб, па му је предложио број 66.

Даље...

Portal.svg Остали портали на Википедији на српском језику