Портал:Канада

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search


Flag of Canada (leaf).svg
Добродошли на


Панорама Торонта

Торонто (енгл. Toronto) је највећи град у Канади, и главни град провинције Онтарио. Налази се на северозападној обали језера Онтарио. Град је 2011. имао око 2.615.000 становника, а заједно са предграђима, цела агломерација Торонта имала је око 5.583.000 становника. Торонто се налази у срцу такозване Златне потковице, најнасељеније области у јужном и централном Онтарију, у којој живи око 8 милиона људи.

Становништво Торонта је космополитско и вишенационално, што је последица статуса Торонта као главног стецишта имиграције у Канади. Торонто је један од градова у свету са великим уделом дошљачког становништва (49% их је рођено изван Канаде). Због ниске стопе криминала, чисте природне околине, високог животног стандарда и пријатељског односа према етничкој разноврсности, Торонто се често убраја у светске градове у којима је најбоље живети. Уз то, Торонто је и најскупљи град у Канади.

Град се налази на северозападној обали језера Онтарио, које је са површином од 18.960 км² најмање од 5 Великих језера. Град се вишеструко увећао крајем 1990их интеграцијом великог броја околних насеља (Етобико, Скарборо, Источни Јорк и Северни Јорк). Центар града са трговинском и банкарском зоном се налази близу језера. Главна улица која град дели по вертикали је Јанг (Yonge Street).

Торонто је индустријски центар Канаде и један од водећих светских финансијских центара. Берза у Торонту спада међу седам највећих у свету.

Даље...

Wikinews-logo.png Канада на Викивестима

Стив Неш у дресу Финикса

Стевен Џон Неш (енгл. Stephen John Nash; Јоханесбург, 7. фебруар 1974.) је канадски професионални кошаркаш. Игра на позицији плејмејкер а, а тренутно је члан НБА екипе Лос Анђелес лејкерса. Изабран је у 1. кругу (15. укупно) НБА драфта 1996. године од стране Финикс санса. Играјући за Далас мавериксе и Финикс сансе, Неш је остварио неколико индивидуалних и тимских успеха. Два пута је проглашен за најкориснијег играча НБА лиге, два пута био победник Скилс челинџа. Неш је седмероструки НБА Ол-стар и седам пута је изабран у Ол-НБА екипу. Своју каријеру започео је у Финикс сансима али је након две сезоне трејдован у Далас мавериксе. У трећој сезони са Мавериксима, Неш је остварио свој први наступ на Ол-стар утакмици а исте сезоне, заједно са Дирком Новицкијем и Мајклом Финлијем, одвео екипу до финала Западне конференције. 2004. године, Неш се вратио у редове Санса и већ је у првој сезони одвео екипу до финала Западне конференције и за своје сјајне наступе проглашен је за најкориснијег играча лиге. Идуће сезоне, Неш је поново проглашен за најкориснијег играча лиге. Треће узастопне сезоне завршио је као други најкориснији играч лиге. Неш је једини плејмејкер који у каријери има успешност шута за два поена виши од 50%, шут за три поена виши од 40% и шут са линије слободних бацања виши од 90%.

Даље...

Portal.svg Остали портали на Википедији на српском језику