Портал:Канада

С Википедије, слободне енциклопедије


Flag of Canada (leaf).svg
Добродошли на


Панорама Ванкувера

Ванкувер (енгл. Vancouver, франц. Vancouver) је по величини трећи град у Канади. Налази се у покрајини Британска Колумбија и највећи је град у западном делу земље. Према резултатима пописа 2011. у граду је живело 603.502 становника, а град са околином 2.116.581 становника.

Основан је 1867. када су у области Гастаун подигнуте прве пилане, које су убрзо постале језгро будућег насеља. Ванкувер је статус града добио 1886. Продужетак трансконтиненталне пруге који је водио до града, био је завршен 1887. с циљем да се што боље искористи велика природна лука Ванкувера, која ће ускоро постати важна веза у трговини између Далеког истока и источног дела Канаде. Ово је такође имало утицаја на убрзани развој трговине са Европом. Ванкуверска лука је данас највећа и најпрометнија лука у Канади, као и четврта највећа лука (по тонажи) у Северној Америци. Дрвна индустрија је и даље главна привредна делатност у граду, док је туризам, захваљујући очуваној природи у околини града, на другом месту. Ванкувер је трећи највећи филмски центар у Северној Америци (после Лос Анђелеса и Њујорка) чиме је заслужио надимак Северни Холивуд. У граду је 1986. одржана Светска изложба, а у фебруару 2010. Ванкувер је, заједно са Вислером, био домаћин Зимских олимпијских игара.

Даље...

Wikinews-logo.png Канада на Викивестима

Нели Фуртадо 2010. године

Нели Ким Фуртадо (енгл. Nelly Kim Furtado; рођена 2. децембра 1978.) је канадска певачица, текстописац и музички продуцент која такође има и португалско држављанство.

Фуртадо је постала позната 2000. године када је издала свој деби албум „Whoa, Nelly!“ на ком је била и њена песма „I'm like a bird“ за коју је добила Греми награду. 2003. године је издала албум „Folklore“, a 2006. године је издала албум „Loose“ и синглове: „Promiscuos“, „Maneater“, „Say it right“ и „All good things (Come to an end)“.

Нели Фуртадо је рођена у граду Викторија у Британској Колумбији. Њени родитељи су португалске избеглице Марија Мануела и Антонио Хозе Фуртадо. Након завршетка школовања у Маунт Даглас средњој школи, 1996. године се преселила у Торонто. Следеће године је основала групу Нелстар.

Октобра 2000. године је објавила деби албум „Whoa, Nelly!“ и синглове: „I'm like a bird“, „Turn off the light“, „...On the Radio (Remember the Days)“. Године 2002. је освојила Греми награду за најбоље женско поп извођење песме.

Даље...

Portal.svg Остали портали на Википедији на српском језику