Народна воља

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Народна воља (рус. Наро́дная во́ля) је била револуционарна политичка организација из 19. века у Руској Империји која је спроводила циљана убиства владиних званичника у циљу промовисања реформи у држави. Организција је себе прогласила популистичким покретом који је наследио народнике. Чинилу су је углавном млади револуционарни социјалистички интелектуалци који су веровали у ефикасност тероризма. Народна воља је настала у јесен 1879. поделом раније револуционарне организације зване Земља и воља.

Заснована на тајном систему локалних, полунезависних ћелија која је координисао извршни комитет, Народна воља је наставила да спроводи акте револуционарног насиља у покушају да изазове масовни устанак против царизма, што је кулминирало успешним убиством цара Александра II Романова у марту 1881, по чему је група највише упамћена.

Већи део филозофије организације је био испирисан Сергејем Нечајевим и заступником „пропаганде делаКарла Пизаканеа. Народна воља је служила као инспирација и претходник другим револуционарним социјалистичким и анархистичким организацијама које су следиле, нарочито руској Социјалистичка револуционарна партији.