Не цвикај генерацијо

С Википедије, слободне енциклопедије

Не цвикај генерацијо је деби албум групе Атомско склониште, објављен 1978.[1]

Позадина[уреди | уреди извор]

У пролеће 1978. појавио се деби албум Атомског склоништа. Уз прве албуме Тајм-а и Други начин, један је од најимпресивнијих дебија југословенског рока .

Атомци су кренули тешко - музика је класични хард рок и једна су од ретких група која није кокетирала са фолк мелосом . Доминирају хард рок рифови са упечатљивим клавијатурама, задивљујућим вокалом и тврдом продукцијом. Албум је изненадио критичаре необичним концептом и другачијим погледом на свет. Текстови су били нешто што тада (а ни касније) није постојало на простору бивше Југославије. Текстописац Бошко Обрадовић понудио је много озбиљних и потресних стихова на првом албуму. За разлику од других група, које су углавном нудиле љубавну лирику, Обрадовић се у својим текстовима бавио друштвеним, политичким и антиратним темама, на себи својствен начин.

О албуму[уреди | уреди извор]

На првом албуму доминирају пророчки текстови чије су главне теме ратовање, неконтролисани развој цивилизације, лоше стање у друштву итд. Запањени критичари рок музике оштро су напали оријентацију групе, називајући текстове „баналним“ и „плитким“. Очигледно су се тада речи „ рат, рушење, дрога, неуроза, паника, психоза, рација ,...“ чиниле сувише далеким и неразумљивим за рокенрол уметност на тим просторима. Петнаест година касније на Балкану ће све бити другачије, а оно о чему је певао Бошко Обрадовић постала је сурова реалност.

Неколико песама ће се издвојити као хитови са првог албума. Пре свега хард рок бројеви: „Кинематограф нашег детињства“, „Тко ће тад на згариште рећи“, потресна прича „Сазнао сам дијагнозу“ и „Поморац сам мајко“, музички свакако најупечатљивији са јаким гитарским рифовима и изузетан соло на клавијатурама. Текстуално најупечатљивија (поред рецитације „Од рата до рата“) је незванична химна групе: „Не цвикај генерацијо“ са занимљивим дечјим хором у хоровима .

Поред запаженијих бројева, ту је и „Умро је највећи мрав“, који доноси спорији темпо и лаганију музику са дивним гитарским уводом, и моћним текстом о моралним проблемима у друштву. „Последњи лет Боинга 707“ (са одличним уводом о бас гитари) даје преокрет љубавној теми и дотиче хипи идеологије . „Отмица наше љубави” је још једна жестока хард рок нумера, док меланхолична „Нек вам је са среће” затвара албум.

Омот[уреди | уреди извор]

Дизајн омота, дело Ивана Обровца, такође је мало ремек дело. Нежно лице детета симболизује Земљу, а око њега очигледна опасност са свих страна. По ивицама корица нанизано је 46 застава земаља из разних делова света. Једина која се вијори је застава СФР Југославије

Чланови групе[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Atomsko Sklonište - Ne Cvikaj Generacijo (на језику: енглески), Приступљено 2022-08-02