Пређи на садржај

Новопазарска тврђава са старом чаршијом и комплексом око Алтин-алем џамије

С Википедије, слободне енциклопедије
Новопазарска тврђава са старом чаршијом и комплексом око Алтин-алем џамије
Првомајска улица са погледом на Алтун-алем џамију
Опште информације
МестоНови Пазар
ОпштинаНови Пазар
Држава Србија
Врста споменикапросторно културно-историјска целина
Време настанка18. и 19. век

Новопазарска тврђава са старом чаршијом и комплексом око Алтин-алем џамије је просторна културно-историјска целина у Новом Пазару и обухвата део града на десној обали реке Рашке.

Историја[уреди | уреди извор]

Ова целина је настала уз некадашњи Цариградски друм, а чаршијски простор започиње мостом над Рашком, а завршава се ханом "Граната", изграђеним средином 19. века, у време када је градња у овом делу Новог Пазара била најинтензивнија. Најзначајније грађевине целине су Новопазарска тврђава, очувани део старе чаршије и Алтин-алем џамија. У ову целину је укључено неколико споменика из периода 15.,16. и 17. века, насталих по доласку Турака, када је дуж старог Цариградског друма почело да се изграђује насеље, до тада концентрисано на супротној страни речног корита. Један од најстаријих сачуваних објеката у овом комплексу је “Чесма код Медресе” која је по досадашњим сазнањима подигнута је у 15. веку. Тада је настала и тврђава, а њен изградитељ је био један од најславнијих османлијских војсковођа Иса-бег Исхаковић. Тврђава је имала задатак да чува град у ратним временима. У оквиру ње постојала је и Аскерли (војничка) џамија, која је срушена за време Првог светског рата. Простор између репрезентативног Гази Иса-беговог хамама и тврђаве с једне стране, односно Алтун-алем џамије са мектебом с друге стране првобитно је био издељен на стамбене махале, док се развој чаршије везује за 19. век

Изглед старе чаршије[уреди | уреди извор]

У старој чаршији се налазио низ занатлијских и трговачких радњи, пекаре, ћевабџинице и бурегџинице. Биле су карактеристичних фасадних решења која доприносе оријенталном, до данас сачуваном изгледу целине. Дубоке стрехе и излози са ћепенцима дочаравају утисак трговачке четврти из прошлог века, а преовлађују пекаре грађене по јединственом типу. Бело окречених фасада и са елементима од дрвета (прозори у низу, тремови, стрехе), хан се непосредно везује за чаршијске објекте чинећи са њима јединствену градску целину велике амбијенталне вредности.[1]

Комплекс данас[уреди | уреди извор]

Комплекс је проглашен за културно добро од изузетног значаја 1990. године, а стара чаршија данас има нарушен изглед целине.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Новопазарска тврђава са старом чаршијом и комплексом око Алтин- алем џамије”. https://kultura.rs/. Архивирано из оригинала 09. 02. 2022. г. Приступљено 09. 02. 2022.  Спољашња веза у |website= (помоћ)