Тврђава Нови Пазар

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Тврђава Нови Пазар
Ruins of an Ottoman or Turkish fort.jpg
Једна од кула Новопазарске тврђаве
Опште информације
Место Нови Пазар
Општина Град Нови Пазар
Држава  Србија
Врста споменика тврђава
Време настанка XV век
Тип културног добра Споменик културе од великог значаја
Власник Република Србија
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе Краљево
Седиште Нови Пазар
Адреса Стефана Немање 2 36300
Званични веб-сајт

Новопазарска тврђава представља средњовековно турско утврђење које је подигао један од најславнијих османлијских војсковођа Иса-бег-Исаховић у XV веку приликом оснивања Новог Пазара, на раскрсници караванских путева који су повезивали Босну, Дубровник и јужни Јадран са Цариградом и Солуном. На основу остатака бедема, бастиона и полузатрпаних ровова констатована је троугаона основа тврђаве коју образују три угаона бастиона, табије, полигоналне основе, различитих димензија. После турског пораза пред Бечом (1683) и аустријског продора до Скопља (1689), турске власти почињу са доградњом и утврђивањем некадашњег здања. Његова реконструкција настављена је све до 1750. године. За време владавине султана Абдула Азиса (1861-1876) сазидане су две нове куле, магацин за смештај оружја и муниције, мања џамија, као и нова касарна.

Данас је тврђава само делимично очувана. Након Балканских ратова, српска војска је порушила џамију која се налазила унутар тврђаве. Кула код северног бастиона је срушена у Првом светском рату. Нестале су нетрагом и улазне капије, чардаци, помоћни објекти као и аустријска капелица чији су остаци након бомбардовања 1944.год. постојали све до 1960.год. Део каменог зида од куле Мотриље на северном бастиону је растурен и уклоњен 1991/92.год. на иницијативу тадашњег председника општине. Уз северни бедем, данас се налази релативно добро очувана кула позната под именом Стара извидница или Кула мотриља.

Новопазарска тврђава се налази у самом центру града, на десној обали реке Рашке и унутар градског парка. На основу конкурса и донације банке Интесе, 2013. године је извршена обнова зидина као и археолошки радови унутар тврђаве.

Литература[уреди]

  • Ђидић, Предраг (2008). Тврђаве и остаци утврђених градова. Београд. ISBN 978-86-908427-2-8. 

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]