Новости

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Новости
Novosti logo.JPG
Novosti.jpg
Новости, издање од 3.10.2010.
Тип недељне новине
Формат берлинер
Власник Српско народно вијеће
Главни уредник Ивица Ђикић
Оснивање 1999
Језик српски и хрватски
Седиште Хрватска Загреб, Хрватска
Тираж 8000
ISSN 1845-8955
Веб-сајт Новоссти

Самостални српски тједник „Новости" (краће: Новости) су новине опште информативног карактера, које прате и критички пишу о свим релевантним политичким, друштвеним и културним догађајима у Хрватској.[1]

Новости су и недељник Срба у Хрватској, те с повећаном пажњом прате рад институција српске заједнице и догађаје битне за њу. Приоритетне теме су повратак избеглица, реинтеграција српске мањине, развој регија погођених ратом. Једним делом, недељник прати актуелне политичке и културне догађаје у суседним земљама, у Србији, Црној Гори, БиХ и Словенији. Део новина посвећен је процесу културне и привредне размјене између пост-југословенских земаља, као и уопштено питањима демократизације, развоја грађанског друштва и владавине права.

Новости излазе од децембра 1999. године. У почетку су биле бесплатне, а од 4. децембра 2009. године се продају на киосцима.[2] Новости издаје Српско народно вијеће. Новости највећим делом финансира Савет за националне мањине Републике Хрватске

Привредник[уреди]

Од 28. децембра 2007. у оквиру Новости месечно излази подлистак "Привредник ", оријентисан ка економској ревитализацији подручја где претежно живе Срби у Хрватској и који промовише развој пољопривреде и малих и средњих предузећа. „Привредник“ уређује Српско привредно друштво Привредник.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ О Новостима, Приступљено 17. 4. 2013.
  2. ^ Srpske "Novosti" od prosinca u slobodnoj prodaji na hrvatskim kioscima - Vijesti.net - Index.hr, Приступљено 17. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди]