Нуева Еспарта

Из Википедије, слободне енциклопедије
Нуева Еспарта
Estado Nueva Esparta
Застава Нуеве Еспарте Застава Нуеве Еспарте
Застава Грб
Положај Нуеве Еспарте
Држава Застава Венецуеле Венецуела
Главни град Ла Асунсион
Површина 1.150 км²
Становништво 2011.
 - Број 462.480

Нуева Еспарта (шп. Estado Nueva Esparta) једна је од 23 државе у Боливарској Републици Венецуели. Главни град је Ла Асунсион. Ова савезна држава покрива укупну површину од 1.150 км² и има 462.480 становника (2011).

Налази се на североисточној карипској обали Венецуеле и то је најмања и једина острвска држава у Венецуели. Нуева Еспарта (нова Спарта) име је добила због јунаштва које су њени становници показали за време Рата за независност Венецуеле, поредећи се са јунаштвом спартанских војника античке Грчке. Главно острво је Маргарита које има површину од 934 км². Маргарита је једно од најпопуларнијих туристичких дестинација у Венецуели. Да би се привукли туристи острво је проглашено као слободна економска зона, што га чини погодним за куповину на њему.

Главни град Нуеве Еспарте је Ла Асунсион, али главни урбани центар је Порламар. Други важни градови за острво су Хуан Гријего, Пампатар (центар лучке управе), Пунта де Пиједрас, Сан Хуан Баутиста, Геварас, Хернандез, Виља Роса, Бела Виста (Маргарита), Ваље дел Еспириту Санто.

Галерија[уреди]

Спољашње везе[уреди]