Нумизматички музеј Народне банке Републике Северна Македонија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Нумизматички музеј НБРСМ
Skopje X124.JPG
Зграда НБРСМ у којој се налази Музеј
Оснивање1999
ЛокацијаСкопље
 Северна Македонија
ВрстаНародни музеј
КолекцијаНумизматика
Број предметаоко 20.000 експоната
Веб-сајтwww.nbrm.mk

Нумизматички музеј Народне банке Републике Северна Македонија је музеолошка збирка новца из различитих периода македонске историје. Музеј својим поставкама и делатностима прати савремене светске трендове у овој области и има значајну улогу у очувању културне баштине Р. Македоније.[1]

Од 1999. години Музеј је у своје активности укључио куповину старог и ретког новца и других артефаката са територије Р. Северна Македонија како би обезбедио обогаћивање и непрестано допуњавање збирке кованица, медаља, папирних банкнота, марака, слика, скулптура итд.[2] Такође и бројним другим активностима и истраживањима Музеј покушава да спречи нелегално отицање нумизматичких артефаката ван територије Р. Македоније.

Уласком у област музеолошке делатности, Народна банка Републике Северна Македонија постала је један од стубова у заштити и афирмацији покретне културне баштине у држави, јер поред стручне обраде нумизматиког материјала, она својом збирком делује и едукативно на будуће генерације банкара.

Збирка тренутно поседује 20.000 узорака кованог новаца, медаља, папирних новчаница и модерних банкнота, захваљујући систематској куповини и донацијама. Са оволиким нумизматичким фондом Нумизматички музеј Народне банке Р. Македоније постао је нека врста „највеће јавне нумизматичке збирке” у Републици Македонији.

Положај[уреди]

Музеј се налази у централном делу Скопља у згради Народне банке Републике Северна Македонија између главне железничке станице и шеталишта на реци Вардар, у булевару „Кузман Јосифовски Питу“ бр.1.

Мисија[уреди]

Мисија музеја је да омогући посетиоцима свих узраста да се упозанју са вредном нумизматичком збирком и другим експонатима, који су део вишевековне историје на простору данашње Р. Македоније. У том смислу музеј је намењен за свакога ко је заинтересован за нумизматику, банкарство, финансије и историју Р. Македоније, или једноставно жели да стекне нова и обогати постојећа знања из ових области.

Историја[уреди]

Нумизматички музеј Народне банке Републике Северна Македонија колекцију новца почео је да ствара 1999. године, по угледу на већину централних банака у свету, са циљем да преузме бригу о културном наслеђу државе и створи сопствену колекције кованог новца, медаља, марке, слика, скулптура, итд.[3]

Иницијатива за оснивање нумизматичке збирке у Народој банци Р. Северна Македоније потекла је од тадашњег гувернера НБРМ, др Љубета Трпеског.

Временом, након систематске куповине и донација, Музеј прерастао у највећу јавну нумизматичку збирку у Р. Северна Македонија.

Музејске поставке[уреди]

Један део нумизматичке збирке приказан је у оквиру камерне поставке а други део у оквиру сталне изложбе музеја.

Стална изложба музеја[уреди]

Након нтензивних припреме, које су трајале годину дана, 25. априла, 2002. године, поводом обележавања десетогодишњице монетарне независности Републике Македоније, у банци је отворена стална нумизматичка изложба „Македонија, новац и историја”, коју је пратило и издање релевантног каталога са изложеним експонатима.[4]

Изложба у музеју НБРМ је заправо хронолошки преглед кованог новца који је био у оптицају и кован или штампан на територији Р. Македоније почев од 6. и 5. века п. н. е. до данас.[5] Изложбена поставка се налази на доњем спрату Народне банке Р. Македоније.[6]

Камерна поставка[уреди]

Народна банка Републике Македоније је 26 јула 1999 година, у сарадњи са Музејом Македоније и нумизматичком компанијом „Пајонон” отворила прву изложбу монета смештених у канцеларији гувернера Народне банке, под називом „Нумизматичка збирка Народне банке Републике Македоније”.

Стална изложбена поставка Нумизматичког музеја НБРСМ

У оквиру ове поставке изложено је 235 новчића, хронолошки распоређених у шест тематских целина. Поставку је пратило објављивање каталога.

У децембру 2002. године изложба је редизајнирана и ажурирана нумизматичким материјалом купљеним током 2002. године.

Ових осам тематских целина чини поставку:

 1. Остаци откривени на територији Републике Македоније;
 2. Пајонија и Македонија,
 3. Римски динар,
 4. Мента из Стобија,
 5. Касноримски ковани новац,
 6. Византијски цареви,
 7. Средњевековни новац,
 8. Савремени пригодни ковани новац.

Радно време[уреди]

 • Музеј је отворен за јавност: сваког уторка, среде и четвртка од 9 до 15 часова,
 • Музеј је затворен за јавност: понедељком, петком, викендом и празником.

Улаз у музеј је слободан.

Извори[уреди]

 1. ^ Кики Мангова - Поњавиќ, Ванчо Каргов, 60 години централно банкарство во Република Македонија, Народна банка на Република Македонија, Скопје, 2006.
 2. ^ „Страница на Нумизматичкиот музеј во склоп на НБРМ”. Архивирано из оригинала на датум 19. 10. 2016. Приступљено 17. 10. 2016. 
 3. ^ „Историјат на збирката”. НБР Македонија. Архивирано из оригинала на датум 19. 10. 2016. Приступљено 17. 10. 2016. 
 4. ^ Нумизматичка збирка на НБРМ, Ј. Кондијанов (уредник). Скопје 1999 / Numismatic Collection of the NBRM, J. Kondijanov (ed.). Skopje 1999.
 5. ^ Македонија: парите и историјата, каталог на постојаната музејска поставка на НБРМ, К. Христовска (уредник). Скопје 2002 [Macedonia: Coins and History, Catalogue of the NBRM Per- manent Museum Exhibition, K. Hristovska (ed.), Skopje 2002].
 6. ^ Музејска поставка nbrm.mk

Спољашње везе[уреди]