ОШ „Јован Цвијић” Сирча

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
ОШ „Јован Цвијић” Сирча
Osnovna škola Jovan Cvijić, Sirča 09.jpg
ОШ „Јован Цвијић” Сирча
Типдржавна
Основана1893.
ЛокацијаСирча бб,
Сирча, Град Краљево
Држава Србија
Веб-сајтhttp://jcsirca.nasaskola.rs/

ОШ „Јован Цвијић” је државна установа основног образовања, која је почела са радом 1893. године у Сирчи, на територији града Краљева.[1]

Школа је основана на једном длу црквеног земљишта, у кући која је раније служила као свештенички стан и општинска судница. После преправке школа је почела са радом јануара 1894. године. У једној учионици били су смештени ученици свих разреда. Настава је обављана сваког дана у сва четири разреда пре и после подне. Четвртком и недељом, после подне, извођена је настава у петом и шестом разреду продужне школе. Половином 1910. године, од средстава мештана и уз помоћ Општине, изграђена је нова школска зграда.

За време Првог светског рата и аустроугарске окупације школа је радила повремено и у њој се искључиво писало латиницом. У Другом светском рату, тачније 30. октобра 1941. године, окупатор је спалио село и школску зграду. Школа данашње име носи од децембра 1966. године.

Године 1985, изграђена је нова школска зграда и отворена предшколска установа.

У новембру 2010. године школу је задесио земљотрес који је оставио огромне последице. Због тога је школа следећу школску годину започела у просторијама ОШ „Браћа Вилотијевић” у Грдици. За то време санирани су санитарни чворови за ученике, одрађена нова фасада и извршено је статичко укрућивање старе школске зграде у којој се налазе два кабинета и простор за предшколску установу. У августу 2012. године завршена је фискултурна сала.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Osnovna škola “Jovan Cvijić. Edukacija. Приступљено 9. 4. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]