ОШ „Десанка Максимовић” Ваљево

С Википедије, слободне енциклопедије
ОШ „Десанка Максимовић” Ваљево
ОШ „Десанка Максимовић” Ваљево
Основана1978.
ЛокацијаВладимира Назора 2, Ваљево
Ваљево, Град Ваљево
Држава Србија
Веб-сајтhttp://osdesankava.edu.rs/

ОШ „Десанка Максимовић” је основна школа у Ваљеву. Почела је са радом у новом школском објекту у Ваљеву 28. новембра 1978. године, под називом ОШ „Ваљевски НОП одред”.[1]

Историјат[уреди | уреди извор]

Формирана је од ученика и радника бивше основне школе у Доњој Грабовици којој су се припојила основна школа Попучке и око 300 ученика из тадашњих основних школа „Жикица Јовановић-Шпанац” и „Миша Дудић” из Ваљева. Одлуком Савета за просвету СО Ваљево, а уз сагласност органа управљања школе у Доњој Грабовици, ове две школе су се интегрисале 1971. године. Седиште школе било је у Доњој Грабовици, а обе школе су радиле као осморазредне.

Изградњом нове школске зграде у Новом Насељу 1978. године, формирана је тадашња школа „Ваљевски НОП одред”. Одлуком Владе Републике Србије 22. августа 2000. године, школа мења свој назив ОШ „Ваљевски НОП одред” и добија данашњи назив.

Школа данас[уреди | уреди извор]

Школа данас обухвата подручја три Месне заједнице Ново Насеље, Доња Грабовица и Горић, где су ученици распоређени у 25 одељења од првог до осмог разреда. Школу похађа око 80% ученика са градског подручја и око 20% ученика са сеоског подручја.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]