ОШ „Иво Андрић” Раковица

С Википедије, слободне енциклопедије

Основна школа „Иво Андрић“
ОШ „Иво Андрић” Раковица
Типосновна школа
Основана1976. године
ЛокацијаИвана Мичурина 38а.
Раковица, Београд
Држава Србија
ДиректорДрагана Дејановић Ковачевић
Веб-сајтЗванични веб-сајт

ОШ „Иво Андрић“ једна је од основних школа у општини Раковица. Основана је 1976. године, а налази се у улици Ивана Мичурина 38а.[1]

Историјат[уреди | уреди извор]

Школа је основана 11. маја 1976. године на основу решења Скупштине општине Раковица. Матична комисија формирала је тадашњи колектив наставника сачињених из школа Франце Прешерн и Ђура Јакшић, обе са Раковице.[1]

Школа је почела са радом 1. септембра 1976. године. Због кашњења радова на згради школе, настава се привремено одвијала у Oсновној школи „Франце Прешерн” у трећој смени и Oсновној школи „Ђура Јакшић” у другој и трећој смени. Када је почела да ради, имала је 23 одељења и 26 одељења млађих разреда, са укупно 1054 ученика.[1] Свечано отварање школе обављено је након завршетка радова на школској згради, 5. децембра 1977. године.[1]

Изглед школе[уреди | уреди извор]

Школска зграда је изграђена од црвене цигле, а  позната је као „школа  са плавим кровом”. Зграда има два крила са страном за млађе и страном за ученике старијих разреда. У њој се налази 33 учионице које су опремљене рачунарима и пројекторима, а у некима се налазе и паметне табле. Школа има два опремљена информатичка кабинета, свечану салу и две фискултурне сале.

У задњем дворишту се налази атлетска стаза и терени за кошарку, одбојку и фудбал. Поред доњег дворишта, постоји и горње двориште са ружичњаком, дрвећем и клупама за одмор. На улазу у школу се издваја табла са називом школе и ликом Иве Андрића, дрвени путоказ који показује градове света, као и велики мозаик, који су радили чланови ликовне секције. Хол школе је својеврсни изложбени простор у коме су сталне поставке ученичких радова, табла са ђацима генерације, Ћоше за успешне ђаке и простор за представљање реализованих Еразмус пројеката.

У школи ради продужени боравак за ученике првог и другог разреда. Школа има зубарску ординацију, а у школској згради је и издвојено одељење Основне музичке школе „Даворин Јенко”.

Рад школе[уреди | уреди извор]

Школа је учестовала у многим међународним и школским пројектима, активностима локалне заједнице и хуманитарним акцијама. Била је домаћин стручних конференција и скупова где су наставници представљали примере добре праксе.

Током пандемије коронавируса осморо наставника школе је снимало часове на РТС-у и пружило подршку у реализацији наставе на даљину.

Ученици школе редовно учествују на различитим такмичењима, ликовним и литерарним конкурсима, музичким фестивалима. Само током школске 2022/2023. године су освојили преко 500 награда на различитим нивоима такмичења. Многи ученици су имали прилику да похађају образовне програме Истраживачког центра „Петница” и ту покажу своје таленте[2].

Дан школе обележава се 9. октобра, на дан рођења Иве Андрића, а њен мото је „Ширимо љубав”.

Познати ученици школе[уреди | уреди извор]

Од 1976. године када је основана, ОШ „Иво Андрић  била је место где су, уз подршку својих наставника, знање стицале многе генерације. Данас су многи њени ученици изградили успешне каријере у свету спорта, уметности, науке и технологије. Неки од њих су познати и ван граница наше земље.

Ватерполо је наш најтрофејнији спорт, а неки од најуспешнијих ватерполиста ишли су баш у ову школу. Један од њих је Дејан Савић (1975), бивши ватерполо репрезентативац, а сада вишеструко награђивани и најбољи ватерполо тренер и селектор на свету. Рекордер је по броју утакмица одиграних за национални тим укупно, 444.

Данило Икодиновић (1976), саиграч Дејана Савића у репрезентацији, такође је био ђак ове школе. Освајач је олимпијске медаље, медаље на светском првенству и Светском купу.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г „Историјат школе”. osivoandric.rs. Архивирано из оригинала 15. 02. 2020. г. Приступљено 5. 3. 2020. 
  2. ^ „Списак учесника летње научне школе у Петници за школску 2022/2023. годину” (PDF). Сајт Петнице. Приступљено 3. 10. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]