Портал:Београд

С Википедије, слободне енциклопедије
Портал Београд


О Порталу

грб Београда
грб Београда

Портал:Београд посвећен је главном и највећем граду Републике Србије. Налази се на две велике реке Сави и Дунаву и у његовом ширем подручју живи око 1,6 милиона људи.

Средиште је српске администрације, културе, економије, саобраћаја, религије и спорта. Насељен је још од каменог доба. Рушен је и дизан из пепела 38 пута, а 2006. је проглашен градом будућности јужне Европе.

Београдске општине:

Барајево · Вождовац · Врачар · Гроцка · Звездара · Земун · Лазаревац · Младеновац · Нови Београд · Обреновац · Палилула · Раковица · Савски венац · Сопот · Стари град · Сурчин · Чукарица

Изабрана фотографија

Изабрана фотографија

Изабрани чланак

Споменик Стефану Немањи

Споменик Стефану Немањи је дело руског скулптора Александра Јулијановича Рукавишњикова, члана Руске академије уметности, посвећено великом жупану Стефану Немањи, родоначелнику српске средњовековне династије Немањића.

Споменик је постављен на Савском тргу у Београду, односно на почетку Немањине улице, испред некадашње зграде Главне железничке станице, у коју треба да буде усељен Историјски музеј Србије.

Откривање споменика је обављено за Савиндан, 27. јануара 2021. године уз присуство политичког руководства Републике Србије и Српске.

Одбор за подизање спомен-обележја Стефану Немањи

Први домаћи конкурс за израду споменика Стефану Немањи, расписан је 10. фебруара 2016. године на конститутивној седници Одбора за подизање спомен-обележја Стефану Немањи, у чијем су саставу били председник Владе Републике Србије Александар Вучић (председник Одбора), министар правде Никола Селаковић, декан Правног факултета Универзитета у Београду проф. др Сима Аврамовић, академик Љубомир Максимовић, академик Светомир Арсић-Басара, архитекта Војислав Милановић, митрополит загребачко-љубљански Порфирије, градски менаџер Горан Весић, председник Комисије за споменике и називе улица и тргова Скупштине града Београда Јасмина Митровић-Марић, заменик председника Скупштине града Београда Андреа Радуловић и градски секретар за културу Владан Вукосављевић.

Истовремено, било је предвиђено и подизање спомен-комплекса „Српског средњег века”.

Споменик представља владарску фигуру Стефана Немање у племићкој одори. У десној руци се налази мач, а у левој руци је Хиландарска повеља. Иако је на првом приказу идејног решење споменика било предвиђено да велики жупан држи крст (дупли или руски крст), касније је одлучено да то буде мач.

Како се око тога отворила широка полемика у којој је доминирала теза да се одустало од крста због инсистирања арапских инвеститора из оближњег Београда на води, дилему је отклонио сам вајар Рукавишњиков у разговору за Спутњик на српском језику: „Чуо сам да се у последње време говори о тој теми и да се поставља питање зашто је крст замењен мачем? Наводи се и да је замењен у последњем тренутку. Па, у последњем тренутку то не би било ни реално да се уради. Напротив, замењено је на почетку. (...) Ми смо дуго размишљали и одлучили да, ипак, прикажемо Стефана Немању у световној одећи, а не у духовној и да треба да га прикажемо као човека који је створио српску државност. То је оно што је најважније. У конкретном случају, мач има смисла, он је погоднији јер се силуета споменика завршава оштрицом.“

Другим речима, одлучено је да споменик представља Стефана Немању као великог жупана и државника, за шта је прикладнији симбол мач, а не као монаха или Светог Симеона Мироточивог, за шта би свакако прикладнији био крст.

Заједно са постаментом, споменик је тежак 80 тона и висок 23,5 метра. На тај начин, представља највиши споменик на територији Србије.

Да ли сте знали

Изабрани чланци

Галерија

Остали портали на Википедији на српском језику