Пређи на садржај

Обелиск

С Википедије, слободне енциклопедије
Обелиск у Буенос Ајресу

Обелиск (грч. „мали ражањ") означава монолит с четири странице који се сужава према врху на којем се налази пирамидион прекривен плочицом електрума (смеса злата и сребра). Обелисци су се постављали у пару испред пилона храмова. Обелиск представља симбол Сунца и подсећа на историјски култ усправљеног камена на којем се „одмарало“ Сунце након заласка.

Обелиск је, као и пирамида у старом Египту, представљао зраке бога сунца који су постали камен, као и везу овога и онога света. Обелисци су постављани испред пирамида и храмова. Постављани су испред храмова бога сунца Ра у Хелиополису. У старом царству обелисци су били без икаквих украса, једино је врх био обложен златом, како би представљао сјај сунца и с тиме моћ бога сунца. Ра је у пратњи своје кћери Мат, богиње доброга реда, правде и истине. Ра је наследио Атума, а сматрао се оцем фараона, који је због тога имао и назив сина Ра. Стога су обелисци представљали везу бога Ра и фараона.

Маса једног великог обелиска је износила између 200 и 500 тона. Римски цареви су пренели у Рим 13 обелиска као трофеје победе Рима над Египтом. Неки су у раном средњем веку због свог „паганског“ порекла били уништени.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]