Обласни судија (Уједињено Краљевство)

С Википедије, слободне енциклопедије
Опште право
Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg

Овај чланак је дио серије чланака о
судству Енглеске и Велса

Обласни судија (енгл. Circuit judge)[1] је виши судија у Енглеској и Велсу који суди у Краљевском суду, окружним судовима и одређеним специјализованим пододјељењима Високог суда, као што је Технолошки суд.

Положај[уреди | уреди извор]

Функција обласног судије је успостављена Актом о судовима 1971. (енгл. Courts Act 1971) и замијенила је претходне функције предсједавајућег тромјесечних судских сједница (енгл. Chairman of Quarter Sessions) и градске општинске записничаре (енгл. borough recorder). Обласним судијама се обраћа са „His Honour“ или „Her Honour“. Колоквијално се некада називају „љубичастим судијама“ због боје њихових судијских тога. Хонорарне обласне судије се називају регистратори или записничари (енгл. Recorders), и такође им се обраћа са „Your Honour“.

У судијској хијерархијији, обласне судије се налазе испод судија Високог суда, али изнад окружних судија. Могу бити постављени за замјенике судија Високог суда, а неки од њих могу судити и у Кривичном одјељењу Апелационог суда.

Раније је постојало шест судских области (енгл. circuits) у Енглеској и Велсу. Дана 1. априла 2005, пошто је основана Судска служба Њеног величанства, шест области је замијењено са седам региона (енгл. regions).

Раније, обласне судије су могле бити именоване само из реда баристера који имају минималну 10-годишњу праксу. Међутим, од 2004, када су прихваћене иницијативе за већу разноврсност у судству, квалификациони период је промијењен,[2] тако да од 21. јула 2008, потенцијални обласни судија мора имати минималну 7-годишњу праксу.[3]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Назива се још и судија Краљевског суда или судија Крунског суда.
  2. ^ Increasing Diversity in the Judiciary Архивирано на сајту Wayback Machine (9. јул 2011) (језик: енглески)
  3. ^ Tribunals, Courts and Enforcement Act 2007

Спољашње везе[уреди | уреди извор]