Окружни судија (Уједињено Краљевство)

С Википедије, слободне енциклопедије
Опште право
Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg

Овај чланак је дио серије чланака о
судству Енглеске и Велса

Окружни судија (енгл. district judge)[а] јесте назив за нижег судију у Енглеској и Велсу. Постоје двије различите категорије ових судија.

Окружне судије[уреди | уреди извор]

Прва категорија окружних судија суди у Окружном суду (енгл. County Court) и до ступања на снагу Courts and Legal Services Act 1990 били су познати као регистратори окружног суда (енгл. County Court Registrars).

Друга категорија окружних судија суди у магистратским судовима (енгл. Magistrates' Courts)[б] и до ступања на снагу Access to Justice Act 1999 били су познати као плаћени магистрати (енгл. Stipendiary Magistrates.[в]

Окружне судије обје категорије ословљавају се са „Sir“ односно „Madam“.

Раније, окружне судије су могле бити именоване само из реда баристера или солиситора са најмање 7 година праксе. Међутим, од 2004. године када су прихваћене иницијативе за већу разноврсност у судству квалификациони период је промијењен.[1] Сходно томе од 21. јула 2008. потенцијални окружни судија мора имати најмање 5 година праксе.

Замјеници окружних судија[уреди | уреди извор]

Замјеници окружних судија (енгл. Deputy District Judges) могу бити солиситори или баристери који хонорарно раде као окружне судије, али и пензионисане окружне судије. Ословљавају се такође са „Sir“ односно „Madam“.

Раније, замјеници окружних судија су могли бити именовани само из реда баристера или солиситора са најмање 7 година праксе. Међутим, од 2004. године када су прихваћене иницијативе за већу разноврсност у судству квалификациони период је промијењен.[1] Сходно томе од 21. јула 2008. потенцијални замјеник окружног судије мора имати најмање 5 година праксе.

Види још[уреди | уреди извор]

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ district („судски округ”)
  2. ^ Magistrates' Courts („основни судови”)
  3. ^ „Stipendiary Magistrates” („сталне судије”)

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Increasing Diversity in the Judiciary Архивирано на сајту Wayback Machine (9. јул 2011) (језик: енглески)