Одре Тоту

Из Википедије, слободне енциклопедије
Одре Тоту

Одре Тоту на Канском фестивалу 2012
Одре Тоту на Канском фестивалу 2012

Пуно име Одре Жустин Тоту
Датум рођења 9. август 1976.
Место рођења Бомон (Француска)
Занимање глумица
Битна улога Чудесна судбина Амелије Пулен
IMDb веза

Одре Тоту (фр. Audrey Tautou; Бомон, 9. август 1976) је француска глумица. Постала је позната после улоге у филму „Чудесна судбина Амелије Пулен“ (или „Амели“). Поред ове, најзначајније улоге су јој у филмовима Коко пре Шанел и Да Винчијев код.

Биографија[уреди]

Тотуова је рођена у француском граду Бомону, Пиј де Дом, а одрасла у оближњем Монлусону. Најстарија од четворо деце, има брата и две сестре. На студије у Париз одлази после завршене средње школе, где је упоредо студирала модерну књижевност и глуму на престижној школи Кур Флоран. Глуми у неколико, краткометражних и целовечерњих студентских и тв филмова и серија.

Године 1998. учествовала је у такмичењу „У потрази за звездом“, где је освојила награду за најбољу младу глумицу на 9. Безировом фестивалу младих комичара. Тони Маршал јој је дала прву запажену улогу у филму „Институт Венерине лепоте“. Године 2000. освојила је Цезара и награду Сузан Бјанкети, као најперспективнија француска млада глумица.

Године 2001. постаје и међународно позната после улоге у романтичној комедији „Чудесна судбина Амелије Пулен“.

Године 2005. снима са Томом Хенксом „Да Винчијев код“, свој први холивудски филм. Филм је режирао Рон Хауард. Премијера филма била је на фестивалу у Кану 2006, а постпремијера у београдском Сава центру.

Године 2013. је била водитељка-домаћица 66-ог Канског филмског фестивала.

Филмографија[уреди]

Спољашње везе[уреди]