Центар Сава

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Сава центар
Сава центар 1978
Сава центар 1978
Информације
Локација Милентија Поповића 9.

Београд  Србија

Статус завршена
Свечано отварање 15. мај 1977
Саграђена 1976-1979
Отварање 1979
Површина 100.000 m²
Компаније
Архитекта Стојан Максимовић
Конструктор Стојан Максимовић
Референце: Сава центар

Центар „Сава”, Сава центар (званично ЈП Сава Центар) конгресни је, културни и пословни центар, намењен за разноврсне мултифункционалне активности, који се налази у главном граду Србије, Београду. Он има салу за публику која је највећа у целој земљи, као и у бившој Југославији.

Панорамска фотографија Сава центра.

Историја[уреди | уреди извор]

Изградња Сава центра трајала је три године, од 1976. до 1979, а изграђен је по замисли архитекте Стојана Максимовића који је био и шеф конструкторског тима. Радови су морали да се убрзају ван предвиђеног рока, због већ заказаног годишњег састанка Међународног монетарног фонда који је требало да буде одржан у Сава центру, што је проузроковало и одустајање од плана да главна сала има ротирајућу позорницу.

Сава центар на мапи Града Београда
Сава центар
Сава центар
Положај Сава центра у Београду

Дворану је свечано отворио председник СФРЈ Јосип Броз Тито, 15. маја 1977. године, а већ идуће 1978. у њој је одржан XI конгрес Савеза комуниста Југославије.

Димензије[уреди | уреди извор]

Сава центар има 69.300 m² корисног и 100.000 m² укупног простора, укључујући концертну салу са 3.672 седишта, 15 конференцијских сала, изложбени простор, као и бројне друге објекте. Он годишње угости више од пола милиона посетилаца.

Паркинг простор[уреди | уреди извор]

У скорашње време реновирани простор за паркирање Сава центра отворен је 16. августа 2006. године и он сада има капацитет од 410 паркинг места.

Догађаји[уреди | уреди извор]

Сава центар је био домаћин многих значајних међународних конгреса и скупова као што су: ОЕБС, Годишњи састанци ММФ и Светске банке, 55. Годишња генерална скупштина Интерпола, 6. УНКТАД, Генерална скупштина УНЕСКО, ФОРЕКС, ФИСИТ, 9. Самит несврстаних.

Сава центар је такође био домаћин и многих значајних уметничких програма и угостио је велике уметнике, као што су: Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Монсерат Кабаље, Мајлс Дејвис, Хенрик Шеринг, Б. Б. Кинг, Зубин Мехта, Владимир Ашкенази, Јохан Штраус оркестар, Московски филхармонијски оркестар, Оказу филхармонијски оркестар и многи други. У њему су такође одржани и избор за Мис Србије, као и селекциони фестивали за учешће на такмичењу за Песму Евровизије, под називима Беовизија и Европесма и идејни је творац, покретач и организатор традиционалног летњег фестивала (Summertime festival). Од 2001. године, Сава центар је домаћин концерта Мирослава Илића, што је највећи низ годишњих концерата у народној музици.

Сава центар сликан у цилиндричној перспективи.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]