Озонска рупа

Из Википедије, слободне енциклопедије
Озонска рупа над Антарктиком

Озонска рупа је назив који се користи да означи врсту промене у високим и разређеним слојевима атмосфере где је природно значајано присуство молекула озона (алотропске модификације кисеоника). Озонска рупа је место у атмосфери где је дошло до смањења или чак и нестајања озона из овог слоја.

Услед превелике употребе фреона (хемикалија које су се раније често користиле као потисни гас, нпр. у дезодорансима и лаковима за косу, или као расхладни материјали фрижидерима и клима-уређајима), халона (употребљава се као средство за гашење пожара у противпожарним уређајима) данас долази до ослобађања ових гасова у атмосферу, укључујући и високе слојеве. Када се нађу у високим слојевима ови гасови се под утицајем ултраљубичастог зрачења ослобађају хлор који изавива оштећења озонског омотача односно разлагање на обичне молекуле кисеоника. Услед слабијег ефекта филтрирања то доводи до јачег Сунчевог ултраљубичастог зрачења штетног за здравље људи, а које може изазвати различита оштећења ока, слабљење имунолошког имунитета, па чак и рак коже. Повећано ултраљубичасто зрачење неповољно делује на комплетан живи свет на Земљи, и животиње и биљке. Повећање интензитета Сунчевог зрачења доводи и до глобалног загревања.

Озонски слој се може опоравити ако се престану употребљавати ствари које га оштећују. Због тога је, у посљедњих неколико година, у већини земаља ограничена употреба тих хемикалија и замењена је другим хемикалијама које су по природу мање штетне.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]