Онзлоу (Keeping Up Appearances)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Онзлоу
Лик из серије Keeping Up Appearances
Прво прик.29. октобар 1990.
Последње прик.25. децембар 1995.
ИзмислиоРој Кларк
ТумачЏефри Хјуз
Информације
Полмушки
Занимањенезапослен
СупружникДејзи
ДецаСтефани
РођациХајасинт Бакет (свастика)
Ричард Бакет (пашеног)
Роуз (свастика)
Ралфи (рођак)
Кајли (унука)

Онзлоу је измишљени лик из британске ситуационе комедије деведесетих, Keeping Up Appearances (значење: Одржавање угледа), кога глуми глумац Џефри Хјуз. Нижекласни Онзлоу је рођак Хајасинт Букеј, жене склоне помодарству која стално жели да се успне уз друштвену лествицу. Ожењен је Хајасинтином сестром Дејзи; њихово презиме се никад није поменуло.

Лик Онзлоуа је заснован на ћерки писца ова серије, Роја Кларка, која је општа супротност од онога што је он у серији. Кларк је навео у документарном делу ове серије да му је Онзлоу омиљени лик.

Биографија лика[уреди]

Онзлоу и Дејзи живе у дотрајалој државној кући са Дејзином блудном сестром Роуз и сенилним оцем ових сестара, Татицом. Онзлоу има пса који живи у дворишту у каросерији старих кола.

Онзлоу је све оно што његова свастика Хајасинт презире, па тако често представља озбиљну претњу њеном уздигнућу у друштву. Пуначак је и незапослед, зарађује тако што се клади на коње, док у слободно време пије пиво, једе чипс, пуши цигарете и гледа телевизију. Често гледа коњске трке, а непрестано измамљује смех гледаоцима када лупајући по прастаром телевизору поправља слику. Када год је непријатно изненађеннечим, као што је нестанак пива или вређање, обично одговара својом саркастичном узречицом: „О, дивно!“ (енгл. Oh, nice!).

Мада неуморно гледа телевизију, Онзлоу понекад чита, поготово у спаваћој соби, а себе донекле сматра интелектуалцем. Онзлоу је изненађујуће начитан, често у разговору истичући техничке и филозофске проблеме. У много епизода чита Принципе физике кондензованог стања, Живети међу примитивцима, Кратку историју времена, Фајненшл тајмс и Рејсинг поуст.

У Божићном специјалу "Sea Fever", када Дејзи и Онзлоу освајају карте за крстарење Атлантиком преко наградне игре у новинама, он помиње Дејзи како је свемир пун црних рупа, а замишљен говори о парадоксу да светлост може истовремено бити и таласне и честичне природе. Неретко исказује нихилистичке и атеистичке ставове о свету, верујући да је он „бесмислен“.