Операција Брезна

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Евакуација рањеника током операције Брезна.

Операција Брезна из августа 1944. је била једна од најспектакуларнијих савезничких акција на тлу Југославије током Другог светског рата.

Током драматичне битке окупационих снага и партизана на северу Црне Горе код села Брезна поред Никшића, савезници су авионима успели да у току само једног дана, 22. августа 1944, извуку 1.059 рањеника. То је омогућило снагама НОВЈ да врате покретљивост и разбију немачку операцију. Операцију Брезна организовало је и извело Балканско ратно ваздухопловство.

Ток догађаја[уреди | уреди извор]

Немачка команда југоистока организовала је у склопу свог плана одбране Србије низ операција у циљу разбијања концентрација НОВЈ које су претиле угрожавањем немачких позиција у Србији. Највећа међу њима била је операција Рибецал. У свом наступању, Немци су успели да заузму два главна аеродрома који су служили за транспорт у Црној Гори, Беране и Његовуђе. Велики број рањених бораца знатно је спутавао мобилност формација НОВЈ, па је одлучено да се хитно уреди нова писта за евакуацију у савезничке болнице. Избор је пао на планинску површ у Брезнама северно од Никшића. С обзиром на снажан притисак крупних немачких снага, цела акција морала је бити добро координирана и изведена у веома кратком року.

Након прикупљања рањеника и уређивања писте, операција је изведена са великим успехом у току само једног дана. Рано ујутро 22. августа, док су се неколико километара даље водиле оштре борбе, слетели су на импровизовано узлетиште авиони 267. сквадрона РАФ-а, убрзо узлетевши носећи око 200 рањеника. Током послеподнева 24 авиона Шездесете транспортне групе (енгл. 60th Troop Carrier Group) транспортовала су даљих 705 рањеника и 17 савезничких ваздухопловаца. Пред крај дана, Руска ваздушна група евакуисала је преосталих 138 рањеника.[1]

The operation had been an outstanding success. In less than twenty-four hours, Allied transports had evacuated 1,059 wounded Partisans and 19 other personnel. The Partisans of 2d Corps, relieved of their wounded and resupplied, were able to go on the offensive, forcing the enemy to retreat.

[2]

Literatura[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Leary: FUELING THE FIRES OF RESISTANCE, strana 27
  2. ^ Leary: FUELING THE FIRES OF RESISTANCE, pp. 27